България оттегля апликационната форма, с която кандидатства за европейски средства

...
България оттегля апликационната форма, с която кандидатства за европейски средства
Коментари Харесай

Отказваме се от европарите за „Струма“ през Кресненското дефиле

България отдръпва апликационната форма, с която кандидатства за европейски средства за построяването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, само че продължава да преглежда плана като предпочитан и не се отхвърля от него, осведомят от Агенция „ Пътна инфраструктура “. На процедура, това значи, че страната ни се отхвърля от концепцията трасето да се финансира с 270 млн. евро от Брюксел.

„ Решението „ не стопира градежа, а ще форсира екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на единствения „ стеснен сектор “ по направлението до границата с Гърция “, акцентират от АПИ. От информацията излиза наяве, че работата по апликационната форма също продължава, само че не се схваща дали концепцията е планът още веднъж да кандидатства за европари, или работата по него ще стартира с национално финансиране.

Строежът на автомагистрала „ Струма “ в региона на Кресна провокира голям брой реакции и митинги. Природозащитници и екоорганизации упорстваха трасето да бъде изнесено отвън дефилето, с цел да не се нарушава биоразнообразието в Кресненския пролом. Европейските пари за градежа на част от автомагистралата също бяха под въпрос, откакто стана ясно, че са нарушени европейски екологични наставления. В изказването на Европейската комисия от ноември се споделяше, че има разминавания с броя на утвърдените в екооценката уреди. Някои от разминаванията идваха от броя на плануваните тунели в сектора, както и от броя на виадуктите и мостовете, надлезите и подлезите. Освен това, предстоящата цена надвишаваше с 40 млн. евро (267 млн. евро) тавана на допустимото финансиране от Европейски Съюз (227 млн. евро). Документът със забележките на Европейска комисия стана обществен с помощта на евродепутата Радан Кънев. До през днешния ден беше срокът, в който Европейската  комисия трябваше да даде окончателното си решение дали покриваме условията за финансиране.

„ На базата на всички осъществени изследвания, определеният Източен вид Г 10,50 в най-голяма степен дава отговор на техническите, социално-икономическите и екологични условия. Въпреки това, с цел да е оптимално прецизна по отношение на въздействията на плана върху типовете и местообитанията, които са предмет на опазване в дефилето, страната ще пристъпи към определянето на характерни консервационни цели и ограничения “, се споделя в известието на Пътната организация.

За понижаване на въздействието върху обекти от „ Натура 2000 “ от съществуващия път Е-79, АПИ се ангажира до края на 2020 година да извърши поредност от смекчаващи ограничения за отбрана на природата, включително модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно ситуирана мрежа в банкета на пътя, както и монтиране на плетени мрежи за птици. С цел повишение на пътната сигурност от АПИ ще проучват опцията за създаване на видео система за наблюдаване на трафика, както и на система за информиране на водачите и при нужда пренасочване на придвижването по обходни пътища. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР