„България отново заявява своята непоклатима подкрепа за суверенитета, независимостта и

...
„България отново заявява своята непоклатима подкрепа за суверенитета, независимостта и
Коментари Харесай

Зам.-министър Дечев в Рига: Пълна солидарност с Украйна и нейния народ

„ България още веднъж декларира своята непоклатима поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна. Ние осъждаме продължаващата съветска експанзия и желаеме да изразим цялостната си взаимност с Украйна и нейния народ “. Това съобщи през днешния ден заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев, който дружно с началника на кабинета на министъра доктор Борислав Ганчев, взе участие в неофициалната конференция на министрите на правораздаването в Рига, Латвия. Темата на конференцията е „ По пътя към справедливостта за Украйна: Напредък в отчетността, поддръжка за устойчивостта на нейната правосъдна система и събиране на децата със фамилиите им “.

Във фокуса на полемиките са регистърът на вредите, възобновяване на правосъдната система на Украйна, в това число следствието на съветските военни закононарушения, както и подкрепяне на украинските деца, незаконно депортирани в Русия и Беларус.

В своето изявление заместник-министър Дечев посочи, че България е един от съавторите на Резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации за подкрепяне на средствата за отбрана и обезщетение за експанзия против Украйна. Той напомни, че България е подкрепила основаването на Регистър на вредите, породени от експанзията на Руската федерация против Украйна, като съобщи, че това съставлява значима първа стъпка към постигането на правдивост за нарушавания на интернационалното право, в това число интернационалното право за правата на индивида и интернационалното филантропично право. „ Като част от Разширеното отчасти съглашение, България поддържа дейностите на Регистъра за обезпечаване на навременни компенсации за жертвите на интернационално противоправни дейности на Руската федерация в или против Украйна “, сподели още Дечев.

В полемиките вземат участие и президентът на Латвия Едгарс Ринкевич, Генералният секретар на съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, Президентът на ПАСЕ Тини Кокс, комисарят по правораздаване на Европейски Съюз Дидие Рейндърс.

Очаква се форумът да приключи с декларация, която осъжда съветската нападателна война против Украйна и удостоверява интернационалната поддръжка за Украйна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР