България отива на предсрочни парламентарни избори, след като и третият

...
България отива на предсрочни парламентарни избори, след като и третият
Коментари Харесай

Бъдещият служебен премиер е ясен – един от девет

България отива на предварителни парламентарни избори, откакто и третият мандат няма да бъде осъществен. Президентът Румен Радев ще би трябвало да назначи служебно държавно управление, само че този път това ще стане по нови правила, съгласно които има право да избира за министър-председател от няколко персони, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Изборът на длъжностен министър председател е редуциран до ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Сметната палата или заместниците му, шефа и подуправителите на Българска народна банка, омбудсмана или заместниците му.

Председател на 49 Народно заседание е Росен Желязков, който беше препоръчан на този пост от най-голямата политическа мощ ГЕРБ.

Желязков е един от ветераните в българската политика, бил е народен представител в 5 Народното събрание. Той е правист по обучение, неговата социална кариера започва на локално равнище в края на 90-те години на предишния век, като в интервала от 2003 до 2009 година е секретар на Столична община.

В първото държавно управление на Бойко Борисов Желязков е основен секретар на Министерски съвет от 2009 до 2013 година След това е началник на Агенцията за електронно ръководства и Комисията за контролиране на известията.

През 2018 година става министър на превоза, осведомителните технологии и известията и резервира своя пост до края на ръководството на третото държавно управление на Борисов през април 2021 година

На 19 април 2023 година е определен за ръководител на 49 Народно заседание със 136 гласа на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Има Такъв Народ. Първоначално се планува ротацията сред него и Никола Минчев от ПП-ДБ да стане на три месеца, само че след това е решено тя да се реализира по едно и също време с ротацията на акад. Николай Денков с Мария Габриел след 9 месеца ръководство. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по този начин и не съумяха да реализират единодушие за общо държавно управление за идващите девет месеца с министър председател Габриел.

Председателят на Сметната палата е Димитър Главчев, който бе назначен на този пост на 28 юли 2023 година с решение на 49 Народно заседание. Той е икономист по обучение и едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, с която влиза в политиката като народен представител още през 2009 година

Главчев взе участие в работата на редица комисии, в това число заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, до момента в който е депутат в 6 Народното събрание. Той е и ръководител на 44 Народно събрание от 19 април 2017 до 17 ноември 2017 година Главчев взема решението да се отдръпна от заемания пост след напрежение, зародило след прочитане на декларация от страна на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и нейното последвало премахване от зала.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев е един от най-уважаваните български финансисти. Той е заместник-министър на финансите в шест поредни държавни управления. От 15 юли 2015 година е отпред на националната банка, като на 18 юли 2023 година е избран отново за втори шестгодишен мандат. В момента той е компактно зает с реализацията на една от най-важните задания пред страната ни – приемането в еврозоната от януари 2025 година, с което ще бъде приключена евроинтеграцията на България.

Омбудсманът Диана Ковачева, която на 24 януари тази година беше определена за български арбитър в Европейски съд по правата на човека с 9-годишен мандат на мястото на Йонко Грозев, влиза в политиката от неправителствения бранш. От 2002 година тя е ръководител на Неправителствени организации „ Прозрачност без граници “, а след избирането н Маргарита Попова за вицепрезидент, оглавява министерството на правораздаването по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

През 2016 година е определена от 43 Народно събрание за заместник-омбудсман, а на 21 май 2020 година става 4 народен омбудсман.

Нейният заместител Елена Чернева-Маркова подаде оставка изненадващо. Това стана ясно на 27 март, в деня, в който беше връчен и върнат втория мандат от ПП-ДБ.

Другите вероятни претенденти за длъжностен министър председател, от които президентът може да избира, са заместниците на Главчев и Радев в СП и Българска народна банка.

В Сметната палата това са надлежно Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. И двамата са ученици на Стопанската академия в Свищов, и двамата са определени за заместник-председатели от Народното събрание през 2015 година

Димитър Радев има трима подуправители на Българска народна банка. Това са Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.

Андрей Гюров е едно от знаковите лица на „ Продължаваме промяната “. Той е депутат в три Народното събрание, ръководител на парламентарната група на Политическа партия. На 26 юли 2023 година е определен за подуправител на Българска народна банка, направление „ Емисионно “.

Петър Чобанов е лекар по финанси, учител в УНСС. Той е министър на финансите в държавното управление на Пламен Орешарски от 2013 до 2014 година, а по-късно е депутат от Движение за права и свободи в няколко Народното събрание. Избран за подуправител на 26 юли, началник на ръководство „ Банково “.

Радослав Миленков е определен за подуправител през 2019 година, дълги години работи в банковия бранш на разнообразни позиции. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР