България отделя най-малък процент от своя брутен вътрешен продукт за

...
България отделя най-малък процент от своя брутен вътрешен продукт за
Коментари Харесай

Българите доплащат най-много от джоба си за здравеопазване в ЕС

България отделя минимален % от своя БВП за опазване на здравето, което води до големи частни доплащания за лекуване от българските жители и спорове в здравната система, демонстрира изследване, направено от Euractiv, написа

Над 60% от българите не имат вяра, че без възнаграждение е допустимо да се получи добра здравна услуга и лекуване, а други 45% са уверени, че това е допустимо единствено в случай че човек има връзки в лекарските среди. Това са част от резултатите от огромно представително изследване за публичното мнение за здравната ни система, извършено от Националния център за парламентарни проучвания и оповестено при започване на ноември, 2023 година.

Министерството на здравеопазването заяви, че се работи за понижаване на всеобщите практики за частни доплащания за лекуване, за което пациентите към този момент са платили през здравните си вноски. Здравни специалисти разясниха при изискване на анонимност, че има сигнали за доплащане за лекуване над 60% от цената на услугата.

Българската здравна система работи на взаимен принцип, а здравните вноски са 8% от работната заплата.

По данни на Българската асоциация за отбрана на пациентите сега страните от Европейски Съюз отделят за опазване на здравето приблизително към 9% от Брутният вътрешен продукт. България е покрай това равнище на разноските за опазване на здравето, само че половината от тези пари се заплащат в допълнение от жителите. Много българи се оплаква и от корупция в здравната система.

Министерството на здравеопазването и Българският лекарски съюз са в спор поради бюджета за опазване на здравето. Лекарският отрасъл е неудовлетворен, тъй като България отделя два пъти по-малко от останалите страни в Европейски Съюз за опазване на здравето.

Здравният министър Христо Хинков твърди, че парите за здраве се усилват, като в новия бюджет е планувано през идната година здравноосигурителта каса ще получи 1,1 милиарда лв. повече.

Той уточни, че здравната вноска в България е най-ниската в Европейския съюз, все пак съществува паралелна болнична система и пациентите доплащат съвсем 50% от разноските за лекуване.

Здравното министерство твърди, че в бюджетът на здравната система е в размер 8,16 милиарда лв. за 2024 година, което е с 1, 1 милиарда лв. повече по отношение на 2023 година В същото време обаче разноските на българските за здраве са близо два пъти по-големи.

Парите се усилват, недоверието остава

Увеличението на бюджета на здравната система не съумява да успокои недоволството на българите. Политологът Първан Симеонов показа изследването “Галъп интернешънъл Болкан “ за проблемите на финансиране на опазването на здравето ”, което демонстрира, че България е страна с доста тежък здравен статус поради ниската успеваемост на разноските за опазване на здравето. Поради това жителите са отрицателно настроени към системата.

„ Общо 37% от хората, които заплащат здравни осигуровки в България счита, че вноските са прекомерно високи. Други 42,5% считат, че са естествени и 3,8%, че са ниски, което е косвен знак за недоверието в модела на финансиране у нас. Само 20,2% признават, че не знаят какъв е размерът на здравната осигуровка, която заплащат, като най-голям е този дял измежду най-младите участници в изследването “, разяснява Симеонов.

Онкохематологът проф. Георги Михайлов разяснява, че българите не получават съвсем нищо от актуалното опазване на здравето и по тази причина са песимистично настроени към институциите.

Според доктор Цветан Диманов от Националното съдружие на частните лечебни заведения финансирането е незадоволително и незаслужено, тъй като здравната вноска в България е най-ниската в целия Европейски Съюз, а българските лекари работят със същите инсталация и медикаменти, с каквито работят лекарите в Европейски Съюз.

„ В Германия обаче здравната вноска е 14%, а не 8% като в България. В света няма страна с по-достъпно опазване на здравето от българското, само че всеобщо в съзнанието на българина е опазването на здравето да е гратис “, разяснява той.

Промяна в закона

Доплащането за лекуване се трансформира в все по-сериозен проблем, въпреки цените да са по-ниски от междинните за Европейски Съюз, само че и българите са с доста по-ниски приходи в блока. Най-евтиният заплатен обзор при доктор към този момент е над 40 евро, а при реномиран експерт доближава 350 евро. Средната заплата в България преди облагане с налози е 1000 евро.

Здравният министър неведнъж твърди, че негов персонален приоритет е намаляването на доплащането от джоба на пациентите. За таз цел ще бъде препоръчано изменение в законодателството, което да откри ясни правила за доплащанията в здравната система.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР