България отдава голямо значение на ролята на Саудитска Арабия като

...
България отдава голямо значение на ролята на Саудитска Арабия като
Коментари Харесай

Румен Радев: Саудитска Арабия е важен партньор за България в региона на Близкия изток

България отдава огромно значение на ролята на Саудитска Арабия като значим сътрудник в района на Близкия изток, с който се стреми да построява връзки на стратегическо партньорство. Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои през днешния ден посланика на Кралство Саудитска Арабия Халед бин Камал Факих с медал „ Мадарски конник “ първа степен за изключително огромните заслуги на дипломата за развиването и задълбочаването на двустранните връзки.

В словото си на тържествената гала, която се състоя в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, президентът посочи напъните на дипломат Факих за надграждането на двустранните връзки във всички сфери от съвместен интерес и за реализирането на редица значими визити у нас на министри, представители на бизнеса и хора от сферата на образованието, науката и културата от Кралство Саудитска Арабия. Румен Радев напомни, че с помощта на всеотдайността и професионализма на дипломат Факих беше изчерпателен двустранният разговор и при визитата на българския държавен глава в Ню Йорк за присъединяване в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, където също бяха извършени диалози за надграждане на двустранните връзки с представители на изпълнителната власт на Кралство Саудитска Арабия.

„ Вярвам, че вероятностите в региона на вложенията, енергетиката, високите технологии, нововъведенията, културата и образованието занапред ще дават своя резултат “, уточни президентът.

„ България следи с интерес развиването на Кралство Саудитска Арабия и първия по рода си неповторим град на бъдещето Неом. Изразили сме подготвеност за присъединяване в развиването и разгръщането на тези огромни планове на обновяване на Саудитска Арабия “, уточни още президентът.

Посланик Факих благодари за оказаната чест и полученото висше държавно отличие и уточни, че страната му търси благоприятни условия за взаимоотношение с България на всички равнища. Дипломатът благодари за поддръжката на страната ни за кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на международното ревю EXPO 2030 и акцентира готовността на Рияд за задълбочаване на двустранното съдействие с България в области като стопанска система, туризъм, земеделие, енергетика, изкуствен интелект, връзки и други.

„ Надяваме се, че ще имаме доста ползотворно съдействие. Благодаря за поддръжката, която президентът Радев ми оказа в качеството ми на дипломат на Кралство Саудитска Арабия и съм убеден, че новият дипломат ще срещне същата отдаденост на вашата страна за развиване на връзките ни “, сподели още дипломат Факих.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР