България отчита най-ниския дял на потребление на незаконните цигари (фалшивите

...
България отчита най-ниския дял на потребление на незаконните цигари (фалшивите
Коментари Харесай

KPMG: България е с най-ниското потребление на фалшиви и контрабандни цигари в ЕС

България регистрира най-ниския дял на ползване на противозаконните цигари (фалшивите и контрабандните цигари) – 2,4 %, сочи годишния отчет на KPMG за противозаконната търговия на цигари в Европейски Съюз през 2019 година. Устойчивата наклонност в страната ни доближава рекордно ниски равнища през предходната година, като това е и най-ниското равнище, спрямо останалите страни в Европейски Съюз. Според KPMG, подправените и контрабандните цигари, потребени в България през 2019 година, водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 милиона лв..
Употребените в България през 2019 година непредназначени за локалния пазар цигари са били 500 млн. къса или 3,4% от общото ползване, което съгласно данните на KPMG от разнообразни източници e 14,67 милиарда къса. Най-голямата част от непредназначените за локалния пазар цигари, въпреки и с намаляващи размери, са били така наречен „ illicit whites “ (цигари, които може да са законно създадени в дадена страна, само че с нерегистрани там марки и с единствената цел да бъдат продавани нелегално на други пазари, където те не са регистрирани за продажба), прецизираха от Филип Морис.
В Германия, Италия, Словакия и Испания също се регистрира ниско равнище на противозаконни цигари – всяка с по 4 на 100 дял от общото ползване. 
Най-висок дял на ползване на противозаконни цигари (фалшиви и контрабандни цигари) се регистрира в Гърция (22,4 процента), Литва (17,7 процента) и Ирландия (17,5 процента). Но спрямо 2018 година и в Гърция, и в Ирландия се следи наклонност на спад, до момента в който в Литва има леко нарастване.
Потреблението на противозаконни цигари в Европейския съюз (EC) през 2019 година продължава да спада за седма поредна година и доближава до най-ниски равнища до момента, демонстрира годишното изследване на KPMG.
Общото количество използвани противозаконни цигари в целия Европейски Съюз през 2019 година е 38.9 милиарда къса, което съставлява 7,9 % от общото ползване на цигари в Общността и бележи понижение с 0,7 процентни пункта, спрямо миналата година.
Въпреки общия спад в потреблението на противозаконни цигари като цяло, потреблението на подправени цигари пораства , като доближава 7,6 милиарда къса, което съставлява нарастване от 38,3 % спрямо 2018 година и е най-високото равнище, регистрирано до момента.
Годишното изследване на потреблението на противозаконни цигари в Европейски Съюз за 2019 година е предоставено на компанията KPMG от Филип Морис Интернешънъл Инк. (ФМИ). От ФМИ приканват за непрекъснати старания в битката с противозаконната търговия и продължаващо съдействие с правоприлагащите органи въз основата на изменящото се естество на казуса в Европейски Съюз, се отбелязва още в отчета.
В обсега на изследването си KPMG изследва няколко групи артикули по генезис и дестинация, с цел да откри размера на потреблението на цигари, непредназначени за даден локален пазар.
Сред тях са контрабандни цигари - артикули, които се продават нелегално на даден пазар, включващи и така наречен „ illicit whites “; подправени цигари - имитации на съществуващи регистрирани марки, както и законно създадени и продадени в дадена страна, само че използвани на различен пазар, като да вземем за пример при пътешестване в чужбина. 
В рамките на изследването си KPMG организира редица изявленията с представители на правоприлагащите органи в държавите-членки, които демонстрират, че производството на така наречен „ illicit whites “ и на подправените цигари във заводи, намиращи се в Европейски Съюз, се усилва. Интервюираните показват и нововъзникващи проведени незаконни групи за контрабанда на противозаконен недопечен тютюн.
Още констатации
Според някои от констатациите в отчета, Фалшивите цигари съставляват 19,5% от общото ползване на противозаконни цигари. Най-голям растеж на потреблението на подправени цигари по отношение на 2018 година се регистрира във Англия (със 137 % до 2,1 милиарда къса) и Франция (с 82 % до 0,84 милиарда къса).
Т.нар. " Illicit whites " остават основна група в потреблението на противозаконни цигари, като съставляват 35,6 % от противозаконното ползване в Европейски Съюз или 13,8 милиарда къса през 2019 година, по отношение на 29,8 % през 2018 г. 
За първи път от 2006 година, когато стартира да се организира изследването на KPMG, подправените цигари и така наречен illicit whites съставляват повече от половината от общото ползване на противозаконни цигари в Европейски Съюз.
Целият отчет на KPMG с повече информация за резултатите и методологията можете да намерите ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР