България отбелязва 114 години Независимост. На 22 септември - 5

...
България отбелязва 114 години Независимост. На 22 септември - 5
Коментари Харесай

Честваме 114 г. от обявяването на Независимостта

България отбелязва 114 години Независимост. На 22 септември - 5 октомври остарял жанр - през 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд афишира Независимостта. Тя е приета от Османската империя и Великите сили напролет на 1909 година

Чествания ще има в цялата страна. По традиция кулминационната точка е във Велико Търново. Тържественият ден стартира със света литургия в църквата " Св. 40 мъченици ". В честванията ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. На крепостта " Царевец " тя ще насочи одобрение по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника " Майка България ". Във вечерната заря-проверка пред крепостта " Царевец ", ще взе участие министър-председателят Гълъб Донев. Той ще поздрави представителните роти и ще поизнесе приветствено слово.

В София празникът по традиция стартира пред Паметника на Независимостта на пл. " Княз Александър I ", където ще се организира тържествено честване. В програмата ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор " Св. София " с началник Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР