България остава на последно място в ЕС по брой на

...
България остава на последно място в ЕС по брой на
Коментари Харесай

К: България | ДПС индиректно подкрепи Герджиков, 4 млн. лв. на година за суперкомпютъра

България остава на последно място в Европейски Съюз по брой на имунизирани, само че не и по налични ваксини. Изправена пред нежеланието на голям брой хора да се имунизират против заболяването, страната подарява 260 хиляди дози Pfizer на Босна и Херцеговина и в същото време продава същото количество, още веднъж на тази страна.

Така България се трансформира в нещо като разпределителен център за ваксини: заради участието си в Европейски Съюз се снабди с големи количества по контракт, до които страните отвън съюза нямаха достъп, и в този момент ги препродава и подарява.
Кои са водещите международни вести през днешния ден може да прочетете. Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме
Най-важното от деня Движение за права и свободи поддържа косвено Герджиков против Румен Радев Партията не поддържа публично кандидат-президента Анастас Герджиков за балотажа, само че въпреки всичко даде мълчалив сигнал на електората си да гласоподава за професора, подсилен от ГЕРБ.
Реклама
В особено изказване водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ не загатна името на нито един от двамата претенденти, само че очерта профила на президента по този начин:

обединител на нацията; стожер на конституцията; поле за единодушия в рецесии и обикновено време.

" Обединител на нацията " е най-често употребяваното от самия Герджиков, както и от ГЕРБ определение за ролята на президента. Самото Движение за права и свободи дружно с партията на Борисов в последната година назовават Радев " разединител " на нацията, в това число с обвинявания, че " или се е самозабравил, или умишлено прокарва концепцията за президентска република ". По думите на Карадайъ управлението на придвижването е решило, че " гласоподавателят на Движение за права и свободи е доста умен и ще избере президент, който най-вече се приближава до по този начин контури профил ".

Защо е значимо? Движение за права и свободи и ГЕРБ са " партиите на статуквото ", които са в изолираност в последните два Народното събрание и евентуално и в този. Те се намират в спор с Радев поради дейностите на служебното държавно управление и акциите на служебния министър Бойко Рашков против пазаруването на гласове.
Реклама
Президентската институция е последната борба сега, която могат да завоюват. Разликата сред сегашния президент и Анастас Герджиков е над 700 хиляди гласа, само че все пак при ниска изборна интензивност и консолидация на анти-Радев избор са вероятни изненади.

Защо не директна поддръжка? Тази половин отдалеченост е разумна: директната поддръжка за Герджиков ще отблъсне евентуални гласове от последователи на други партии. ГРАФИКА НА ДЕНЯ Рекордно ниска е била изборната интензивност за президентския избор Това демонстрират формалните данни на ЦИК, съгласно които в президентските избори на 14 ноември са взели участие под 2.7 млн. души, или малко над 40% от гласоподавателите. Това е най-ниската интензивност, записана на първи тур на президентски избори в историята на България въобще.

Очакванията са за също по този начин рекордно ниска интензивност в парламентарния избор. Тя към момента не е публично оповестена от ЦИК, само че е допустимо да падне даже под 40%.

Още пари за 60/40 Правителството утвърди спомагателен трансфер от 250 млн. лева по бюджета на Националния застрахователен институт. Средствата ще се употребяват по мярката 60/40 за погашение на средства за опазване на заетостта на служащи и чиновници в засегнатите от пандемията браншове. Според изчисленията на кабинета по този начин към 65 хиляди служащи и чиновници ще запазят работните си места. Парите са открити, както е всекидневно по това време на годината - част идват от запаса за непредвидени или неотложни разноски за 2021 година в бюджета. Издръжката на суперкомпютъра е съвсем 4 млн. лева на година
Фотограф: Цветелина Белутова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Ритейл 1 Политика 2 Компании 3 Лица 1 Имена 2 Ритейл 3 Ревю Реклама
Държавата ще усили капитала на " София тех парк " посредством парична вноска на стойност 3.8 млн. лева, реши държавното управление на съвещанието си в сряда. Средствата ще се употребяват за покриване на експлоатационните разноски и поддръжката през 2021 година на българския петаскейл суперкомпютър, доставен предходната година.

Капиталът на " София тех парк " сега е 85.3 млн. лева, като Министерството на стопанската система държи 89.19% от акциите непосредствено, а останалите - през Държавната консолидационна компания. Основните доходи на парка сега идват от наеми, като за първите девет месеца на 2021 година те са в размер на малко над 2 млн. лева Дружеството обаче остава на загуба, като я понижава от 2 млн. лева през 2019 година на 565 хиляди лева през 2020 година единствено поради пари от европрограмата " Конкурентоспособност ". Още от деня Конфликт на ползи в " Лозенец ", с министерска оставка В рамките на месец КПКОНПИ излезе с радикално противоположни мнения за спор на ползи при шефове на държавни лечебни заведения - оневини назначения от ГЕРБ шеф на " Александровска " проф. Димитър Буланов, подписал контракт самичък със себе си, само че пък през днешния ден откри спор на ползи за същото действие на назначения от служебното държавно управление нов шеф на държавната болница " Лозенец " доцент Радосвет Горнев.

Вечерта министър председателят освободи зам.-министъра на опазването на здравето доктор Димитър Петров, в чийто сектор беше болничната помощ и назначенията на шефове на държавни клиники. Мотиви за освобождението на Петров не бяха посочени, само че в бранша са безапелационни, че той заплаща за това предопределение. ВиК - Хасково, изнемогва поради тока В Хасково локалното ВИК не може да покрива отговорностите си. Те са за над половин милион лв. за доставена електрическа енергия и са просрочени, тъй като надвишават всичките им доходи. Единственото решение наподобява да е финансова инжекция от държавния " ВиК холдинг ", който да избави обстановката и да предотврати прекъсване на ВиК функционалностите в района - като такава интервенция към този момент имаше в други области в страната.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР