“България оглавява опашката на ЕС по свобода на словото според

...
“България оглавява опашката на ЕС по свобода на словото според
Коментари Харесай

Еми Барух по Дарик: Журналистическата гилдия беше разбита според корпоративни интереси

“България оглавява опашката на Европейски Съюз по независимост на словото съгласно ранглиста на “Репортери без граници ”. Вместо да се върви в посока повече независимост на словото, по-широк публичен спор, се върви в други направления, които повече подхождат на времето на 50-те - 60-те години на 20 век, в сравнение с демократичното развиване през 2023 година ”. Така Александър Кашъмов, юрист от “Програма достъп до информация ”, разяснява в “Кой приказва ” по Дарик радио заведения от “Лев инс ” иск от 1 милион лв. против изданието Mediapool. Кашъмов пази и медията в съда.

Журналистът и преводач Еми Барух очерта единия от проблемите по проблема, а точно - че колегия като един организъм, който е взаимен, няма. “Гилдията беше разрушена на едни корпоративни ползи от дълго време - според кой постанова дневния ред и кой финансира ”. Затова, изясни тя, в този случай, няма да забележим общ медиен отпор.

Антропологът Мина Христова добави, че в случай че гилдията беше единна, тази кохезия сред публицистите и медийния свят, щеше да се види. “Толкова е неуместно това някой да цитира държавен документ и да има евентуална опция да бъде наказан за това ”, възмути се Христова.

“Арогантността на бизнеса и политическите сили цели самоцензуриране на публицистите и свободата на словото ”, добави режисьорътВасилена Радева, съгласно която казусът са моралните вреди.

Писателят Александър Шпатов напомни, че “дори и да не бъдеш наказан, стига ти това за няколко години сметките ти да бъдат запорирани ”. По думите му е видно, че Mediapool са спазили жуналситическите стандарти при правенето на публикацията. “Имаме толкоз образци от уеб сайтове в кафявия набор, където такива неща не се случват ”, акцентира Шпатов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР