България оглави европейската класация по доплащане за здраве - както

...
България оглави европейската класация по доплащане за здраве - както
Коментари Харесай

България е първенец по доплащане за здраве в ЕС

България оглави европейската ранглиста по доплащане за здраве - както за медикаменти, по този начин и в лечебните заведения, споделя NOVA.
Животът на 55-годишният Валери Маринов се стича по този начин, че два пъти е трябвало да доплаща при интервенции. Преди седем години за имплант в глезена, а през днешния ден - за платно за херния. Готов е да си заплати, без значение от цената, която в тази ситуация е към 200 лв..
Професията на Валери изисква старания, по тази причина е решен да не жали пари за лекуването си. Мъжът е здравно обезпечен. Не заплаща нищо друго в болничното заведение, където е опериран. Но е на мнение, че пациентите е добре да избират имплантите особено, с цел да са сигурни в качеството им. Най-често пък за медикаменти в аптеките всеки месец доплащат кардиологично болните, хората на които им се постанова да одобряват антикагуланти.
„ Те са задължени да доплащат доста от медикаментите си и надлежно приключват сами част от лекуването си. Случва се по този начин, тъй като нямат възможност”, уточни доктор Мария Цонева.
Това е нещо, което лекарите сами не могат да трансформират, тъй като здравната система не поема разноските на лечебните заведения.
В студиото на „ Събуди се” доплащането за здраве разясниха Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки и доктор Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.
„ Парите за медикаменти въобще не са доста. Възможно е да са релативно доста според от общите разноски за здраве, само че това в безспорна стойност не е по този начин. Освен това, тези средства се харчат нерационално. Отдавна приказваме за така наречен прогенерична политика, която по този начин и не се случва. Това значи да се предписват и заплащат от Здравната каса главно генерични артикули, когато това е допустимо, а не скъпи истински артикули. Голяма част от бюджета на НЗОК се изяжда от новаторските лечения, които в доста случаи, надалеч не са такива. Но пък са постоянно са скъпи”, уточни Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР