България официално не води две политики по линия на Северна

...
България официално не води две политики по линия на Северна
Коментари Харесай

Външният министър и премиерът водят една политика към Скопие, но не и съветниците на Кирил Петков |

България публично не води две политики по линия на Северна Македония, с премиера сме на едно мнение, съобщи външният министър Теодора Генчовска пред бТВ.

Но добави, че импровизирано се дават разнообразни сигнали и съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, само че не и министър-председателят.

" Това е външнополитическият екип на премиера. С премиера нямаме разнобой и водим една обща политика. Таково е чувството, че се дават разнообразни сигнали, добави Генчовска.

" В напътствията, които ние съблюдаваме по рамковата позиция, има доста ясно разписан какъв би трябвало да бъде преговорният развой със Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро опция, която да не подсигурява осъществяването на договора от 2017 година и най-важното да подсигурява правата на българите в РСМ. Т.е. някой върви в посока събаряне на несъгласие без приемане на необходимите гаранции, само че не самият министър председател. Винаги с него сме говорили по еднакъв метод на всички публични срещи ", уточни шефът на Министерство на външните работи.

Министърът изясни, че всяко едно решение, което е обвързвано с преговорния развой, с преговорната рамка във връзка с Северна Македония, както и включването на правата на българите в Конституцията на РСМ, изисква решения и мандат на Народното събрание.

" Може би са оставени първични неверни внушения в нашите сътрудници от Северна Македония, само че ви убеждавам, че в действителност желаеме страната Северна Македония възможно най-скоро да стане член на Европейския съюз. Това е от наш изключителен интерес ", изясни още Теодора Генчовска.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР