България няма как да даде 155-милиметрови снаряди на Украйна, защото

...
България няма как да даде 155-милиметрови снаряди на Украйна, защото
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна

България няма по какъв начин да даде 155-милиметрови снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива, съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов. По думите му, макар даването на въоръжения и муниции за Киев, спорът не стихва, а се задълбочава. А министърът на стопанската система Никола Стоянов изясни, че в случай че компании от българския военно-промишлен комплекс имат потенциал за произвеждане на снарядите по натовски стандарт, те сами вземат решение с кого да търгуват, само че след решение на Междуведомствената комисия за експортен надзор към икономическото министерство.

Във връзка с плана на Европейски Съюз и на Европейската отбранителна организация за даване на 1 млн. муниции за Украйна, служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи, че България не разполага с такива.

" Тези 1 млн. муниции би трябвало да излязат като наличия от някои хранилища. В българската войска нямаме такива снаряди, няма по какъв начин да бъдат предоставени на Украйна заради простата причина, че ние нямаме подобен диаметър и не го използваме към момента в българската войска ", разяснява Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата.

Проектът на Европейски Съюз за поддръжка на Украйна включва и взаимно придобиване на 155-мм снаряди от страните членки. Българската войска, обаче, на този стадий няма такива оръжейни системи, изясни Стоянов.

" Българската войска не разполага с такива системи на въоръжение, т.е. ние няма по какъв начин сега да сключим контракт за придобиване на 155-мм снаряди, нямаме и потребност от тях сега. Надявам се на един по-късен стадий след придобиване на нашите гаубици и ние да използваме 155-мм снаряди ", съобщи Димитър Стоянов.

Преди няколко години ВМЗ стартира произвеждане на 155-мм снаряди - натовски диаметър. Служебният министър на стопанската система посочи, че държавното сдружение не може непосредствено да ги изнася.

" Ако ВМЗ имат клиенти за 155-милиметрово, тези клиенти ще изискат износни разрешителни от комисията, а те ще си подпишат контракт с ВМЗ. ВМЗ е просто производител. Той не търгува ", съобщи Никола Стоянов.

А министърът на защитата разяснява решението на министерството да даде остарели муниции за 350 млн. лева на ВМЗ-Сопот, с цел да получи нови. Този механизъм за възобновяване на армейския боеприпас е залегнал в решение на Народното събрание от предходната година.

" В това решение ясно е записано, че би трябвало да бъдат актуализирани боеприпасите от българската войска, които изтичат. Това сме и създали. Предоставили сме амунициите на обществено дружество, каквото е ВМЗ. Къде ще отидат по-късно тези амуниции, не мога да кажа ", сподели Димитър Стоянов.

Дали е допустимо тези остарели снаряди да отидат към Украйна?

" Тези произведения, откакто бъдат модифицирани, тествани и така нататък, вероятно, в случай че са годни, ВМЗ с тях ще погасява контракти, които има вероятно. Т.е. ще доставя през контракти, които към този момент има. Не става дума за нови контракти изобщо ", отговори Никола Стоянов.

А ВМЗ пък ще се ангажира и ще създаде нови такива, които да върне на българската войска.

Според специалисти България разполага с един от най-големите арсенали от остаряло руско въоръжение и муниции.

" Тази фаза на войната в Украйна изисква извънредно огромен ресурс от муниции, най-много руски вид, и България е една, може би и единствената в Европа, която може сега незабавно да достави. Ние видяхме, че Министерски съвет одобри няколко акта, с които Министерството на защитата ще даде на ВМЗ несъмнено количество муниции, тъкмо от тези калибри, които са най-необходими. И за всички е ясно, че тези муниции няма да останат във ВМЗ, а ще бъдат надлежно препродадени и ще стигнат в Украйна ", сподели Йордан Божилов, шеф на Софийския конгрес за сигурност.

В плана на Европейската отбранителна организация за обезпечаване на снаряди за Украйна вземат участие 24 страни. 23 от тях - членки на Европейски Съюз.

По тематиката работят: Александър Марков, Николай Минков


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР