България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка

...
България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка
Коментари Харесай

Меджидиев: България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на ковид ваксини

България няма да се причисли към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини против COVID-19, сподели пред публицисти служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев. Първата страна, която поддържа България е Полша, добави той.

Не е задоволително обществените разноски за опазване на здравето да се употребяват за ваксини, които няма да се употребяват, сподели министърът на опазването на здравето на Полша Адам Ниеджиелски.

" Становището на България е, че желае да получава дози, когато са нужни, а заплащането ще се прави след доставката на посоченото количество ", сподели министър Меджидиев. По думите му все още има 1, 4 млн. дози, които България е платила, само че не са доставени, защото ще би трябвало да се бракуват. Меджидиев добави, че сега се вършат опити за предоговаряне, като се вкарва такса, която съгласно него е като такса за наказателна клауза. Това е голям финансов запас. България и Полша изрично заставаме на позицията, че няма да подпишем такова съглашение, сподели още той, представен от Българска телеграфна агенция.

Министрите Меджидиев и Ниеджиелски оферират да има общо писмо от министър-председателите на България, Полша и останалите страни, които декларират такава позиция, което да се адресира до Урсула фон дер Лайен, защото е нужна нейната интервенция. " Сега в опазването на здравето имаме потребност от много средства - за незабавна помощ по въздух, за детска болница, и минимум ще си разреша да похарчим запас за нещо, което не го желаем ", добави Меджидиев.

Най-важната тематика на срещата ни беше предоговарянето на изискванията за доставка на ваксини против COVID-19, сподели още министър Ниеджиелски. По думите му не е задоволително обществените средства в опазването на здравето да бъдат употребявани за ваксини, от които няма потребност. Министър Ниеджиелски предложи да се напише и взаимно писмо до акционерите на фармацевтичния производител „ Пфайзер “, в което да се моли към тяхната отговорност към публичното здраве. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР