България няма да получи исканото злато и сребро от Русия,

...
България няма да получи исканото злато и сребро от Русия,
Коментари Харесай

Москва: Няма да върнем златото и среброто на България, което даде на СССР

България няма да получи желаното злато и сребро от Русия, тъй като против тях е получила цената им в интернационална валута, написа съветското списание „ Аргументи и обстоятелства “ ".

" Правото на България да желае от Русия 22 тона злато и 50 тона сребро беше прието от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Той постанови, че Москва би трябвало да върне някогашните български активи, които Съюз на съветските социалистически републики изкупи за сметка на външния дълг, на някогашния български цар Симеон II (Симеон Борисов Сакскобургготски), който заведе дело.

През 1960 година Държавната банка на Съюз на съветските социалистически републики удовлетворява настояването на Българската национална банка и погасява западните заеми на тази страна, като купува злато и сребро. Те са платили за тях в конвертируема валута по пазарния курс. През 90-те години на предишния век българите анулират решението за продажба на златните запаси на Съветския съюз, а Европейски съд по правата на човека разпорежда българското държавно управление да одобри закон за реставрация на царското имущество, съгласно който благородните метали би трябвало да бъдат върнати на някогашния монарх, който апропо е жител на Съединени американски щати “.

„ Сделката сред България и Съюз на съветските социалистически републики беше в сходство с интернационалното право “, сподели Валери Абрамов, основен откривател в Института за проучване на интернационалните стопански връзки на Финансовия университет при държавното управление на Руската федерация. „ Не нашата страна конфискува златото и среброто от царя, а България, и тя ги предава на Съюз на съветските социалистически републики не просто по този начин, а получавайки цената им в задгранична валута. Искът на някогашния цар е законен единствено във връзка с собствеността, която се намира на територията на България, само че не и в Русия. Освен това Европейски съд по правата на човека няма право да преглежда такива разногласия, това не е стопански арбитраж. И най-после, Руската федерация има приоритет на националното законодателство пред интернационалното. Така че България няма да получи злато от нас “.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР