България няма да покрие техническите критерии по отношение на инфлацията

...
България няма да покрие техническите критерии по отношение на инфлацията
Коментари Харесай

Икономист: България може да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., ако инфлацията е 6-7% средногодишно

България няма да покрие техническите критерии във връзка с инфлацията за влизане в еврозоната. Това единствено по себе си не значи изрично, че няма да бъдем позволени, тъй като е значително политическо решение. Това съобщи за " Твоят ден " икономистът Михаил Кръстев.

По думите му до момента не е юридически компромис по отношение на инфлацията при приемане в еврозоната.

" Става дума и за размера на недостига, който може и да покрием. Трябва да се махнат 10-12 страни с най-ниска инфлация, с цел да успеем. Няма да станем по-богати единствено тъй като ще влезем в еврозоната. България като цяло се държи, само че Българска народна банка и МФ не се показва безапелационно при подготовката си за влизане в еврозоната ", счита той. 

Икономистът Румен Гълъбинов уточни, че България може да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година, в случай че инфлацията е 6-7% средногодишно. " Това ще е към тази в еврозоната. Бюджетният недостиг би трябвало да е към 3%, а за предходната година е по-малък даже. Съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт би трябвало да е към 25%. Индикациите за тази година са, че ще има 1-2% стопански напредък и ще свалим инфлацията на половина, а при започване на 2024 година ще се качим на пистата за повишаване ", предвижда той. 

Според него oще не е късно да се стартира разяснителна акция за еврото. " Можем да изпълним това във втората половина на годината - да има етикети в лв. и евро ", прикани Гълъбинов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР