България няма да ограничава приложението на ваксината на AstraZeneca, но

...
България няма да ограничава приложението на ваксината на AstraZeneca, но
Коментари Харесай

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г. у нас

България няма да лимитира приложението на имунизацията на AstraZeneca, само че ще я ползва с нараснало внимание при дами под 60 години. Това разгласи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов след съвещание на имунизационния щаб в сряда вечерта. То беше свикано незабавно от здравния министър след, че кръвните съсиреци след имунизация с AstraZeneca са доста рядка нежелана реакция от имунизацията.

Самата ЕМА също не предлага към този момент съответни ограничения за предварителна защита на риска, каквато мярка се планува във Англия, където имунизацията няма да бъде използване при младежи под 30 година

У нас тя ще се ползва с нараснало внимание измежду дамите под 60 години, защото множеството случаи на тромбози са точно в тази възрастова група. Тези дами би трябвало да бъдат разпитвани преди имунизация в детайли в случай че са пушат, в случай че имат наднормено тегло, хипертония или одобряват контрацептиви – фактори, за които се допуска, че може да усилват риска. Здравословното положение на дамите от тези групи ще бъде проследявано 2 седмици след имунизацията.

Кирилов заяви, че у нас досега при 230 000 сложени дози няма случай на тромбоцитопения и кървене.

Събирането на данни за сигурността на имунизацията продължава и втората доза от нея се планува за бъде сложена у нас оптимално късно – до 84-тия ден след първата или в средата на май месец за първите сложени дози.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР