България няма да изпраща изтребители към Украйна, правителството застава зад

...
България няма да изпраща изтребители към Украйна, правителството застава зад
Коментари Харесай

България няма да праща изтребители в Украйна

България няма да изпраща изтребители към Украйна, държавното управление застава зад това решение, безапелационна бе говорителката на Министерски съвет Лена Бориславова след съвещанието на кабинета. Бежанският поток от страната е повода България да се причисли към европейската поддръжка по Директивата за краткотрайна протекция. Бориславова посочи, че украинските жители ще могат да се възползват от ускорено включване в пазара на труда, с цел да се разреши тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна филантропична помощ в границите на 3 месеца, тя ще е до 40 лева дневно. С тази мярка ще бъде подкрепят и българският туристически бранш - хотели и места за настаняване, които може да чакат отлив за туристи.

В България има към 30 000 украински бежанци, които би трябвало да се записват със статут до 31 март, с цел да могат да получават помощта, посочи вицепремиерът Асен Василев.

По-рано държавното управление даде обещание специфични карти за бежанците от Украйна, както и мобилни групи за тяхната регистрация. Бе публикувано и видео, на което министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът Калина Константинова и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер се срещнаха с бежанци. Константинова посъветва бежанците да изискат статут за краткотрайна протекция, с цел да могат да имат цялостните права, в това число и на здравно обслужване.

Не сме открили недостиг в трудовото законодателство за посрещането на бежанците от Украйна, съобщи общественият министър Георги Гьоков на съвещанието на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народно събрание. Според него няма потребност от промени в законодателството, тъй като сме транспонирали съвсем всички европейски наставления, а напълно скоро бяха направени и промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

По-голямата част от идващите от Украйна в България са майки с деца, напомни министърът. Те ще могат да употребяват медицински и обществени услуги, настаняване в детски ясли и градини, като се мисли и за решения по отношение на дефицита на детски градини у нас. Ще се следи и попълването на имунизационния им календар. Гьоков напомни, че са признати две постановления на Министерски съвет - за остойностяване на настаняването на украинските жители, както и разпореждане, с което се дава опция на всички идващи от Украйна да употребяват до 31 март обществени и други услуги, които употребяват и българските жители, до момента в който изберат статут - на туристи или различен филантропичен статут.

Гьоков уточни, че потенциалът за вписване на бежанците е 30 индивида дневно, изготвят се механизми за ускорение на процедурата по регистрации. Има основан централен щаб с участници от всички министерства, с цел да се форсират тези процедури, посочи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР