България няма актуална отбранителна стратегия. Предишната такава беше направена през

...
България няма актуална отбранителна стратегия. Предишната такава беше направена през
Коментари Харесай

В новата отбранителна стратегия: Русия е главната заплаха за Бълг...

България няма настояща отбранителна тактика. Предишната такава беше направена през 2011 година, а през 2016 година беше обновена с небосвод до 2020 година По това време страната се управляваше от кабинети отпред с ГЕРБ и Бойко Борисов като министър председател.

 

Какво пишеше в остарялата тактика? В документа, който беше настоящ за десетилетието сред 2011 и 2022 година, за Русия се говореше в два подтекста. Веднъж, че спорът сред Русия и Украйна от 2014 година, довел до противозаконната анексия на Крим, и „ утежняването на връзките на Русия с НАТО съдържат капацитет за развиване на наклонността на завръщане към „ политика от позиция на силата “ в Европа ”. Втори път - по отношение на потребността за разговор с Москва във връзка с разпространяването на тероризма и контрола на въоръжението.

 

Според остарялата тактика опасността за България произлизаше от глобализация, тероризъм, джихадистко придвижване и бежански талази. В нея Русия не се загатваше поименно даже в главата за „ Среда за сигурност “, където беше посочено и „ възходящо използване на асиметрични и хибридни дейности “, въпреки че точно Москва действаше по този метод, напомня

 

На няколко места в плана за стратегически документ се споделя, че даже след края на войната в Украйна „ Русия ще продължи да оказва мощно дестабилизиращо въздействие освен в района, само че и в света “.

 

Заради икономическото предимство на Европейски Съюз, глобите и диверсификацията на енергоизточниците, Русия ще продължи с опитите „ за информационно-психологическо, политическо и икономическо влияние върху обособени страни членки, за провокиране на противоречие, разделяне и неодобрение против настоящия санкционен режим “.

 

Според тактиката „ обилни промени в съществуващата властова система на Руската Федерация са малко евентуални “. Авторите на текста смятат, че ще се резервира и „ нападателният външнополитически метод “, което ще лимитира опциите за разговор сред Москва, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Това ще докара и до преоририентиране към търговски и дипломатически връзки с „ сходни страни в Азия, Африка, Централна и Южна Америка “.

Заради дейностите на Русия, изключително в Черноморския район, където заплахата „ ще се резервира висока в дълготраен проект “, тактиката планува „ увеличение на съюзното наличие и повишение на устойчивостта и отбранителните качества на сътрудниците “.

 

За да се реализиран задачите на Националната отбранителна тактика, разноските за защита ще доближат 2% от брутния вътрешен артикул още в идващия държавен бюджет за 2024 година, написа в плана. Това е единственият съответен период в целия документ.

 

Според документа оттук насетне минимумът на военните разноски ще е 2% от Брутният вътрешен продукт. Очаква се този % да се покачва в унисон с признатите задължения от България към НАТО. Според тях най-малко 20% от разноските за защита би трябвало да бъдат за придобиване на ново въоръжение и техника.

България ще разчита и на наличие на многонационални формирования на територията на страната. Според създателите на тактиката това е „ проява на съюзна ангажираност към сигурността на Република България и е директен възпиращ и защитителен актив за страната “.

 

Формите на такова наличие са непрекъснато разполагане на многонационални формирования и/или ротационно наличие за взаимна подготовка.

В отчета към плана на тактиката се отбелязва и предефиниране на задача „ Отбрана “ в задача „ Възпиране и защита “. Възпирането е съществена военностратегическа цел на НАТО съгласно новата Военна тактика на Алианса.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР