България нетно изнася 6.6 тВтч ток на държавите наоколо От

...
България нетно изнася 6.6 тВтч ток на държавите наоколо От
Коментари Харесай

България е в Топ 3 по нетен износ на ток в Европа, изпреварва Испания и Франция

България чисто изнася 6.6 тВтч ток на страните в близост От най-големия експортьор преди, Франция е принудена да внася ток през 2022 година За първите 6 месеца тази година енергийните сдружения са изнесли ток за съвсем 3 милиарда лева
България е на трето място в Европа по чист експорт на електрическа енергия в безспорни стойности за първата половина на 2022 година Данните на енергийния тинк танк Enappsys демонстрират, че страната е изнесла чисто 6.6 тВтч ток към други страни, като най-често това са прилежащите Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия.

Спрямо предходното полугодие България се изстрелва с 3 места напред в класацията, като това се дължи основно на спада в чистия експорт на Франция, Норвегия и Чехия, в сравнение с огромен процентов растеж на българското произвеждане.

По груби сметки приходите от продажбата на ток зад граница са донесли 2.6 милиарда лева през първите 6 месеца на тази година. Това е по този начин поради доста високите цени на тока на свободния пазар - приблизително 400 лева на мВтч.
Реклама
Това ясно демонстрира, че в България няма енергийна рецесия, която може да остави страната на " на мрачно и студено ". Напротив българските мощности задоволяват всички вътрешни потребности и има голям остатък на ток. Подобни апокалиптични разновидности се изнасят в последните дни от представители на служебното държавно управление, като акцент е неналичието на газ и съответно- вероятността да няма нужното гориво за произвеждане на топлоенергия. От опасност за топлофикациите това обаче беше преекспонирано в опасност за цялото население и всички енергийни консуматори в идващите зимни месеци.

От чисто финансова позиция високите цени на електрическата енергия в Европа в действителност носят дивиденти на България тъй като посредством износа на ток българските енергийните сдружения записват големи доходи. Разбира се, тези пари след това се употребяват за отплата на скъпия ток на българския бизнес. Одобреният до края на годината механизъм постави таван от 250 лева на мВтч като всичко над него се поема точно от страната.

Много евентуално е приходите от износа през втората половина на 2022 година да са още по-големи, защото цената на електрическата енергия продължава да се усилва поради повишаването на природния газ, който в Западна Европа се употребява като гориво в ТЕЦ-овете за произвеждане на ток. Средните котировки на енергийната борса в България към средата на август са по 640 лева./мВтч.
Реклама Кой е най-големият експортьор на ток в Европа
Един от най-големите експортьори на ток в Европа обичайно е Франция. Френските нуклеарни централи на дневна база балансират целия район, в това число и огромната стопанска система на Германия.

Поради редица повреди и блокажи в последните месеци огромна част от нуклеарните централи бяха в нередовност. Към средата на август единствено 55% от производството на ток в страната идва от нуклеарна сила, до момента в който преди една година този % е бил 74. В пикови моменти Франция е изнасяла по 8.5 гВтч дневно, а сега това число е 0.

Затова в този момент чистия експорт е негативен и страната в действителност разчита на непозната електрическа енергия, с цел да поддържа стопанската система си през първата половина на 2022 година

Спадът при Франция е и повода за огромното разбъркване в челните места по чист експорт на електрическа енергия. След Швеция, най-вече ток изнася Германия и това е най-много, с цел да може да се балансира Централна Европа, която не може да разчита на френските централи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР