България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

...
България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна
Коментари Харесай

Радев в Брюксел: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

България не взе участие в взаимната доставка на снаряди за Украйна дружно с други девет страни от Европейски Съюз, съобщи президентът Румен Радев в Брюксел, където съставлява България на съвещанието на Европейския съвет.

Държавният глава посочи, че България ще уголемява потенциала на своята отбранителна промишленост, с цел да попълня своите ресурси и да оказва помощ на другите страни членки да попълнят своите.

„ Само 17 страни, плюс Норвегия, която не е член на Европейски Съюз, подписаха съглашение с Европейската организация за защита за обща доставка. България не е измежду тях. Ние се ангажираме единствено със снаряди, които могат да отидат в наши сътрудници и съдружници, в случай че те го изискат от нас, само че не с Украйна “, безапелационен бе Радев.

„ България е значима част от европейския механизъм за подсилване на мира. Тази самодейност беше основана през 2021 година – една година преди войната в Украйна. Този значим съставен елемент от тази самодейност заукрепване на отбранителните качества на страните от ЕСе изцяло в светлината на европейската визия са стратегическа автономност “, разясни Румен Радев.

По думите му дружно с Европейската комисия ще се работи за това да има повече вложения в нашата военно-отбранителна промишленост, с цел да има повече потенциал и по-модерни производства.

Евролидерите се събраха в Брюксел на двудневна среща, а измежду обсъжданите тематика са продължаващата война на Русия против Украйна, повишение на конкурентоспособността и производството на Европа, провокациите пред енергетиката, миграционният напън.

По думите на президента България получава все по-голяма поддръжка за участието в Шенген.

„ Дори получихме съответен интервал, в който можем да реализираме това. Силно се надявам идващото държавно управление и парламент да запазят тази скорост. Ще одобряват нужните закони и по същия метод твърдо ще отстояват ползите на нашата страна “, сподели Радев.

„ За мен октомври месец, в случай че изпълняваме всички значими стъпки, България ще може да се причисли към шенгенското пространство “, допълнипрезидентът.

„ Решението на РСМ за заличаването на имената на българските клубове е израз на суматоха и изтощение, тъй като управляващите там най-накрая би трябвало да признаят, че има македонки българи, че има българско наличие там от епохи. Че има българска история, културно-историческо завещание и заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решителност на България и нашите европейски сътрудници РСМ да впише македонските българи в тяхната конституция. Това е насочна точка на евроинтеграцията на нашата съседка “, съобщи Румен Радев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР