„България не предвижда да затваря топлоелектрически централи заради Плана за

...
„България не предвижда да затваря топлоелектрически централи заради Плана за
Коментари Харесай

Асен Василев увери, че няма да се затварят ТЕЦ-ове, но ще работят по-малко през годината

„ България не планува да затваря топлоелектрически централи поради Плана за възобновяване и резистентност и Зелената сделка”, сподели по време на изслуването си вицепремиерът Асен Василев.

„ През 2019 година ние сме поели цели за понижаване на въглеродните излъчвания, те би трябвало да бъдат изпълнявани. Няма по какъв начин да бъдат преразгледани. Това значат, че макар че всички централи не престават да работят, те ще работят в по-малък интервал от годината. Трябва да има 40 % понижаване на въглеродните излъчвания. Това не заплашва нашата енергийна система”, уточни министърът.

„ Планът, който ние заварихме, идвайки като постоянен кабинет, предвиждаше закриването на 1600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и създаване на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този проект, сега България щеше да е с ангажимент да построява газова централа при неналичието на газ и при цените на газа, които съществуват сега и в това време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата от въглищните централи, които са с народен ресурс”, сподели Василев.

Той увери, че сигурността на енергийната система е обезпечена.

„ Цената на газа е запас, който България не управлява. В нашия район имаме един главен снабдител, който сега е във война с Европейския съюз и ни постави в лист с вражески държави”.

Василев добави, че уверението е до15 март проектът, на техническо равнище, да бъде затворен с комисията.

„ От там нататък ние можем да стартираме авансово осъществяване на плановете. Разплащания, които са планувани в бюджета, могат да стартират незабавно след тази дата. Има чисто механически развой по утвърждение, който ще мине за няколко седмици”, съобщи още Василев.

Според него сигурността на енергийната система е обезпечена. Той уточни, че в проекта са заложени потенциал от батерийни мощности.

„ Тези мощности ще бъдат построени на конкурентен принцип в България, като ръководството на търговете, с цел да няма никакво подозрение, всичко това ще бъде ръководено от Европейската банка за възобновяване и развиване. Ако мислите, че те са корумпирани, може да имаме разлики във вижданията. Същото се отнася и до геотермалните изследвания. Истината е, че имаме карти от края на 80-те години, в които се вижда огромно съществуване на геотермален запас ", сподели още Асен Василев. Вицепремиерът означи, че има няколко пилотни плана с няколко общини с нискотемпературния запас да се тръгне към планове за отопление, което понижава потребността от енергопотребление през енергопреносната мрежа.

Според Василев няма спешен пиар по проекта, както твърди Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи.

„ От това, което чухме ние от Движение за права и свободи, имаме големи терзания по отношение на сходството на плановете с националните ползи на България изключително в областите на превоза и енергетиката, в които включените планове не са обосновани като част от обща идея за промяна в двете сфери, каквато очевидно няма и липсва, какъвто и да е разбор за социално-икономическите последствия”, съобщи Джевдет Чакъров. Той попита какви задължения ще предприеме държавното управление за ускорено затваряне на въглищните, електро и топло-централи.

Според него буди терзание да бъдат закупени вагони и локомотиви, за които няма инфраструктура. По думите му проектът не дава отговор на условията за съответни промени, а е създаден като оперативна стратегия.

Очаквайте детайлности!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР