България не може да продава руски петрол на трети страни,

...
България не може да продава руски петрол на трети страни,
Коментари Харесай

Включително когато е преработен. България не може да препродава руски петрол, каза Европейската комисия

България не може да продава съветски нефт на трети страни, в това число в случай че е модифициран. Това се споделя в отговор на представител на Европейската комисия (ЕК) на въпрос на Свободна Европа.

В понеделник управлението на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ със служебното държавно управление да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налозите върху облагата си в страната. В подмяна на това кабинетът даде обещание да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024 година, както и да изнася артикули, добити от преработката на съветския петрол.

Европейският съюз вкара възбрана за вноса на съветски нефт след началото на съветската военна експанзия против Украйна. Поради характерното географско разположение на България , беше планувана специфична (изключение) на възбраната за импорт на недопечен петрол и на петролни артикули за стеснен интервал.

Това се припомня в отговора на Европейската комисия до Свободна Европа.

„ Целта на дерогацията е България да се доставя с нефт заради характерната ѝ обстановка, а не да го продава на други страни членки или на трети страни, в това число в случай че е модифициран ”, написа в отговора на представител на Комисията

В него е представен и член от на Еврокомисията, който обяснява възбраната за препродажбата. В него написа, че управляващите в страните членки би трябвало да се уверят, че не купуват петролни артикули, създадени от съветски петрол в тези страни, които са получили изключение от ембаргото.

Според служебното държавно управление износът на горива, получени от модифициран съветски петрол, не е нарушаване на изискванията на дерогацията. То твърди, че е неразрешен единствено износът на недопечен нефт и петролни артикули, импортирани от Русия в България, а не на горива, създадени в рафинерията в България от съветски петрол. Кабинетът твърди, че е приказвал с Европейската комисия по въпроса.
Ембаргото
Страните членки на Европейския съюз (ЕС) постановиха като глоба поради войната на Русия против Украйна. Мярката влиза в действие от 5 декември за суровия нефт и от 5 февруари следващата година за модифицирания нефт - след в допълнение решение на Европейския съвет.

за въвеждане на ембаргото - до края на 2024 година Правителството на Кирил Петков вкара дружно с това възбрана за експорт на горивата, получени от модифициран в България съветски петрол. Целта им беше да изпълнят изискването, с което върви дерогацията - България да не препродава импортираната от Русия суровина.

След рухването на кабинета „ Петков ” и идването на власт на служебното държавно управление на Гълъб Донев, то стартира концепция за рухване на към момента невлязлата в действие възбрана за експорт на съветски петролни артикули.
Как работи „ Лукойл “
На конференция на представители на служебното държавно управление и управлението на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ в понеделник стана ясно, че отпадането на възбраната е изискване тя да придвижи цялата си активност в България и да стартира да заплаща налози върху облагите си в страната.

До момента „ Лукойл Нефтохим “ – дъщерната компания на съветския „ Лукойл “ „ Литаско “ , която е основана в Швейцария. Сега тя купува от съветския „ Лукойл “ недопечен нефт и го продава на рафинерията в България. След това купува назад модифицирания нефт и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас единствено преработва петрола „ на ишлеме “, а всички налози върху облагата ѝ се връщат назад в Русия.

Заради тази скица през съвсем всички години в последните 2 десетилетия рафинерията заявяваше, че работи на загуба, а през 2021 година. че за последните 15 години рафинерията е отчела доходи от над 80 милиарда лв. .

Според оповестената в понеделник нова скица би трябвало в този момент медиаторът „ Литаско “ да отпадне и от 1 януари 2023 година „ Лукойл Нефтохим Бургас “ да трансферира цялата си икономическа активност в България.
Реакциите
Две политически партии реагираха на проектите на служебното държавно управление да позволи износа на горива, получени от съветски петрол. Това са “Демократична България ” (ДБ) и “Продължаваме смяната ” (ПП).

Според “Продължаваме смяната ” съветският недопечен нефт би трябвало да остава на българския пазар, с цел да паднат цените на горивата в България. Политическа партия упорства Народното събрание да гласоподава препоръчан от нея, с който държавното управление да бъде задължено да забрани вноса на горива с съветски генезис.

Според депутата Ивайло Мирчев от “Демократична България ” рафинерията “Лукойл Нефтохим ” налози в България, както даде обещание в понеделник. В обява във Facebook той добави, че компанията “настоява в този момент България да наруши европейските наказания и умерено да продава на европейския пазар на цени, с които да унищожи конкуренцията ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР