България не е от страните, които са създали проблеми на

...
България не е от страните, които са създали проблеми на
Коментари Харесай

Иван Кръстев: България може да даде различна гледна точка на големите държави

България не е от страните, които са основали проблеми на Европейски Съюз. Малките страни в никакъв случай нямат капацитета да решат огромен проблем, само че те могат да дадат позиция, която отсъства в политиката на огромните. България ще ускорява въздействието си в Европейския съюз.
Това сподели пред БНР политологът Иван Кръстев - началник на Центъра за демократични тактики и откривател в Института по филантропични и обществени науки във Виена.

Според Кръстев огромният проблем на Европа е времето: " До каква степен Европа ще успее през идващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, който е много по-различен от света, който беше в 2010 година ".

По думите му 2020-а ще бъде основна година, тъй като предстоят основни избори в разнообразни страни в света. Особено значим ще е изборът на президент на Съединени американски щати.

" С президент демократ тонът във връзка с Европа най-вероятно ще бъде изменен, отношението към Европейски Съюз ще бъде по-позитивно. Но да се допуска, че изборът на който и да било ще трансформира Европа още веднъж в най-важния стратегически район за Съединени американски щати, съгласно мен е заблуда. Който и да бъде президент на Съединени американски щати, Европа няма да бъде приоритет на Америка. Американската политика от тази позиция е внезапно изменена. Отношенията сред Съединени американски щати и Китай са това, което ще образува американската политика през идващото десетилетие ", изясни социологът.

Той уточни огромната поляризация на американското общество: " Става дума за едно общество, което е в революция със себе си ".

" Има и спорове - като този в Близкия изток - Иран и Ирак, който ни подсетиха последните няколко дни, които могат да трансформират света по трагичен метод ", сподели още Кръстев.

Според него извънредно значимо за 2020-а година ще е и дали светът ще влезе в нова икономическа рецесия.

По тематиката Брекзит Иван Кръстев подчертава върху тежестта на договарянията сред Англия и Европейски Съюз след 31 януари, когато той предвижда, че въпреки всичко ще се препотвърди напускането на Англия на Европейския съюз.

" В тези договаряния Англия ще се окаже в позицията на някогашните си колонии, защото през последните 30 години всички търговски договаряния са водени в Брюксел, тъй като Европа има обща комерсиална политика. В момента Англия назначава 10 хиляди нови специалисти в разнообразни търговски сфери, с цел да може да има потенциала да договаря с Европейски Съюз ", разяснява специалистът.

Според него договарянията ще са извънредно тежки и за Европейския съюз: " В другите сфери на стопанската система другите страни имат разнообразни ползи и разнообразни страхове. Потенциалът за разделяне в границите на тези търговски договаряния ще бъде доста по-силен ".

Последната година от ръководството на Ангела Меркел ще би трябвало да направи по-ясно по какъв начин ще наподобява Германия след Меркел, разяснява Иван Кръстев. По думите му съществува рецензия, че тя не разрешава появяването на нов мощен водач в границите на собствената
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР