Откритите удължени черепи в антична гробница в Стара Загора ще

...
Откритите удължени черепи в антична гробница в Стара Загора ще
Коментари Харесай

БАН ще изследва удължените номадски черепи от антична гробница в Стара Загора

Откритите удължени черепи в антична гробница в Стара Загора ще бъдат изпратени за проучване в Института по антропология към Българската академия на науките. Това заяви шефът на Историческия музей Петър Калчев. Резултатите ще бъдат подготвени до 5 години и ще дадат ясна визия за находките, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.


Откритите в източния некропол на " Августа Траяна " удължени черепи са присъщи за номадските племена от края на IV – началото на V век, описа шефът на музея Петър Калчев.


Този бит на номадските племена, осъществили Великото преселение на народите от централна Азия към вътрешността на Европа по това време, е бил общопризнат от част от локалното население. Възможно е да е било симптом за принадлежност към някаква каста или прослойка в късноантичното общество на Августа Траяна или да е бил общопризнат като мода. Издължаването на черепа от челото към темето е ставало с две лентови превръзки още в бебешка възраст, които са се носили до 1-2 -годишна възраст. Това, обаче не е пречило на развиването на мозъка. Такива находки не са присъщи за Южна България, по-често сходно издължени черепи са откривани в северна и най-много в североизточната част на страната


До момента са открити 7 скелета, четири от тях са с издължени черепи./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР