България направи още една крачка напред в диверсификацията на руските

...
България направи още една крачка напред в диверсификацията на руските
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй“ заменя руския уран с канадски

България направи още една крачка напред в диверсификацията на съветските енергийни доставки. АЕЦ „ Козлодуй “ е подписал контракт за доставка на уран с канадската корпорация Cameco, един от най-големите снабдители на нуклеарно гориво в света. Съобщението за договорката пристигна от канадското сдружение, описвайки я като „ в поддръжка на напъните на България за диверсификация “.

Договорът за 5-ти блок на АЕЦ-а е за период от 10 години и е за обезпечаване на задоволителни размери на натурален уранов хексафлуорид (така нареченият UF6), който отговоря на цялостните условия на 5-и блок. С тази договорка нуклеарната ни централа заменя съветския уран, доставян от ТВЕЛ, с който работи към този момент повече от 30 години. До 2033 година канадското сдружение ще достави почти 2.2 милиона кг уран. 

„ Това е първото съглашение на Cameco за доставка на гориво за нуклеарния енергиен бранш на България ”, уточни президентът и основен изпълнителен шеф на компанията Тим Гицел.

Много сме удовлетворени да прибавим още един пазар към световното комерсиално портфолио на Cameco и да разтеглим нашия принос към страни като България, които се стремят да подобрят енергийната си сигурност, като в същото време удостоверяват уговорката си към безвъглеродната нуклеарната сила за реализиране на задачите си в региона на климата. ”
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР