България нанесе сериозен удар на Москва със спирането на руския

...
България нанесе сериозен удар на Москва със спирането на руския
Коментари Харесай

Newsweek: България нанесе сериозен удар на Москва със спирането на руския петрол

България нанесе сериозен удар на Москва със прекъсването на съветския нефт. Москва зависи от износа на нефт и енергийната си промишленост. Това написа в собствен материал за следствията от прекъсването на съветски нефт в България Newsweek.

SafeNews разгласява публикацията в превод, без редакторска интервенция:

България, която е член на Европейски Съюз, блокира вноса на нефт от Русия в границите на ембаргото на блока в отговор на пълномащабната инвазия на съветския водач Владимир Путин в Украйна.

 

 

България, която беше една от дребното страни, освободени от общоевропейското ембарго върху вноса на съветски нефт до края на годината, мина към различни източници на гориво, считано от 1 март, след гласоподаване от Народното събрание през декември.
Исторически съдружници на Русия, балканската страна беше съвсем изцяло подвластна от вноса на газ и нефт от Москва преди войната в Украйна. През януари Reuters заяви, че България замества вноса на съветски нефт със недопечен нефт от Казахстан, Ирак и Тунис. Newsweek се свърза с съветското външно министерство за коментар по електронната поща.

Този ход ще бъде като удар за Москва, която зависи от износа на нефт и енергийната си промишленост.

Те съставляват към 30% от бюджетните доходи на страната и финансират продължаващата война в Украйна. Русия е третият по величина производител на нефт в света. На нея се падат повече от 12 % от международното произвеждане на недопечен нефт, съгласно Statista.

Миналата година България беше четвъртият по величина покупател на съветски петрол по море. Преди възбраната за импорт съветският нефт се съхраняваше в рафинерията в Бургас в България. Тя се ръководи от съветския петролен колос Лукойл и има дневен потенциал от 190 000 барела.

Енергийната промишленост се смята за основен избавителен пояс за стопанската система на Путин.

Тя е мощно наранена от западните наказания, наложени в отговор на нашествието в Украйна. Когато през март 2022 година, седмици след началото на пълномащабната война, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи възбрана за импорт на съветски нефт, той съобщи, че този ход ще бъде ориентиран към „ основната артерия “ на съветската стопанска система.

Г-7, Европейски Съюз и Австралия постановиха ценови таван, забраняващ на компаниите да застраховат, финансират и изпращат съветския експорт на морски нефт, продаван на цена над 60 $ за барел.

След като загуби европейските купувачи, Москва усили търговията си с Китай, Индия и Турция.

Русия им предложи отстъпки. Но усложненията с заплащанията и западните наказания доведоха до това, че през януари танкери с 10 млн. барела съветски недопечен нефт „ Сокол “ заседнаха край Южна Корея, заяви по-рано Newsweek.

На 19 февруари Reuters заяви, че три от заседналите танкери с съветски нефт „ Сокол “ – NS Century, NS Commander и Nellis – са почнали да се придвижват към Китай и Индия, оставяйки към 7,5 млн. барела нефт „ Сокол “ в морето.

Източник – Newsweek/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР