България наложи наказателни данъци върху притежаваните от Русия петролни и

...
България наложи наказателни данъци върху притежаваните от Русия петролни и
Коментари Харесай

FT: България направи драстичен обрат, след като удари руската рафинерия Лукойл на брега на Черно море

България наложи наказателни налози върху притежаваните от Русия петролни и газови интервенции, в опит да ги направи по-малко рентабилни и да принуди тях и техните европейски купувачи да търсят други благоприятни условия, обявиха български държавни чиновници пред " Файненшъл таймс ".

България направи фрапантен поврат, откогато проевропейското държавно управление пристигна на власт през май. София вкара данък от 20 лева./МВтч за директен съветски газ, дни откакто удари притежаваната от Русия рафинерия " Лукойл " на брега на Черно море с 60% налог върху облагата. Основната цел и на двете ограничения е да се изтласкат руснаците от европейския пазар, споделиха същите чиновници.

„ Въпреки че към този момент не консумираме съветски газ, ние към момента сме отговорни за други страни в Европа, които не престават да употребяват съветски газ “, сподели източник, осведомен с решението на българското държавно управление. „ Цялата цел беше да създадем това нещо по-малко печелившо и да принудим Сърбия и Унгария да търсят благоприятни условия другаде. “

Газпром прекъсна доставките за газ към България едностранно, скоро след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, само че София разреши потреблението на своята газопроводна мрежа за доставяне на Сърбия и Унгария - две от най-проруските държавни управления в Европа - с сериозни газови доставки.

След решението на българското държавно управление унгарският външен министър Петер Сиярто дефинира нарастването на таксата за пренос на газ като „ неприемливо и закон с неразбираема предистория “. Във видео от енергиен конгрес в Русия, където той беше единственият министър на страна от Европейски Съюз, Сиярто назова решението „ следващ опит да се подкопае енергийната сигурност на Унгария и енергийното съдействие сред Унгария и Русия “.

Българският финансов министър Асен Василев съобщи през ФТ, че задачата не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а преносът на газ през България да стане по-малко преференциален за " Газпром ".

„ Новият налог е в сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта на блока от съветските изкопаеми горива. Тъй като множеството контракти на Газпром се дефинират на мястото на доставка в дадена страна, данъкът най-вероятно няма да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата “, добави Василев. „ Това единствено ще понижи облагите на „ Газпром “.

Василев сподели, че държавното управление е уведомило Брюксел за измененията. Представител на Европейски Съюз удостовери, че Европейската комисия „ преглежда “ въпроса.

Финансовият министър означи, че натискът на държавното управление върху съветските компании е предиздвикал " Лукойл " да стартира процеса на продажба на най-голямата си петролна рафинерия в Югоизточна Европа, която се намира покрай Бургас. „ Вероятно има икономическа изгода от промяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес към нея. “

Правителството не взе участие в продажбата на рафинерията, която доставя на интернационалните клиенти повече от половината от продукцията си – в това число значими доставки на дизел за Украйна при започване на съветската инвазия.

Но министърът сподели, че България ще резервира поредност от наказателни ограничения, до момента в който не се включат нови притежатели.

Наскоро наложеният 60-процентов налог облага върху облагите на рафинерията ще бъде понижен единствено до 15% след продажбата – а в това време имаше наложителна рационализация, с цел да се приготви рафинерията за ефикасна преправка на по-лек неруски недопечен нефт на цена от 500 милиона евро.

Василев означи, че сигналът за пробуждане на София е пристигнал, откакто Газпром спря да доставя газ след съветската инвазия в Украйна. Той добави, че през днешния ден София има прозападна позиция и е ускорила промените, в това число в енергийния бранш.

По думите на финансовия министър, България е добавила реверсивни благоприятни условия към тръбопроводна мрежа от комунистическата епоха, предопределена за превозване на газ към Гърция и Турция. Освен това България построи с Гърция нова връзка и построява повече трансгранични потенциали към Сърбия и Румъния.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР