България може да се опита да влезе в еврозоната още

...
България може да се опита да влезе в еврозоната още
Коментари Харесай

Новата цел за еврозоната е 1 юли 2024. Финансовият министър се надява отлагането да е само 6 месеца

България може да се опита да влезе в еврозоната още на 1 юли 2024 година Това сподели служебният финансов министър Росица Велкова в изявление за Хоризонт в неделя.

" Новата ни цел е друга дата през 2024 година за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1-ви юли ", сподели тя.

че България няма да одобри еврото от 1 януари 2024 година, какъвто до момента беше стремежът на страната, тъй като не са признати нужните законови промени от Народното събрание. Освен това Велкова сподели, че България не отговоря и на още един критерии за влизане в еврозоната – равнището на инфлацията е прекомерно високо.

Все отново Велкова се надява това да се отсрочи единствено с 6 месеца и България да успее да влезе в еврозоната още на 1 юли 2024 година

По думите й решението на финансовото министерство да не изиска през този месец конвергентен отчет е стратегическо. Той би трябвало да покаже готовността на страната за влизане и съгласно Великова сигурно ще е отрицателен.

Тя споделя, че България нарушава две от изискванията и е на път да наруши и трети аршин. Първото нарушено изискване е, че предходните парламенти по този начин и не одобриха четирите нужни проектозакона - Търговския закон за несъстоятелността, Закона за Българска народна банка, Закона за ограниченията против изпирането на пари и промени в Кодекса за обезпечаване.

Вторият аршин, който България не покрива, е равнището на инфлация, което е по-високо от допустимото за страните във валутния съюз. В неделя Велкова сподели, че страната може скоро да наруши и трето условие за размера на бюджетния недостиг. В края на 2022 година с индикатор 2.9% страната съумя да се вмести в ограничаването до 3 на 100, само че през тази Велкова чака процентът да се удвои. Все отново, тя разясни, че този индикатор ще се гледа чак в края на 2022 година
 Обяснено. Кой, по какъв начин и за какво плаши с въвеждането на еврото в България  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Затова служебният финансов министър споделя, че ще внесе още в първите дни откакто се образува новото Народно заседание, нужните закони, както и нов проектобюджет. Следващите парламентарни избори са на 2 април. Според Велкова депутатите ще имат задоволително време през лятото да одобряват нужното законодателство за влизане в еврозоната.

подред нея не би следвало да има директни последствия за България от отлагането. " Ние не приказваме, че се отхвърляме и забравяме, а за отсрочване, за момента с 6 месеца. Експертната подготовка и напъните не престават ", акцентира министърът. Тя добави, че последствия би имало, в случай че България се откаже от тази цел, тъй като кредитният й рейтинг ще бъде понижен, а лихвите по заемите ще скочат.

В последните седмици на 48-ия парламент приемането на измененията в Кодекса за обезпечаване се провали поради липса на кворум. Тогава на съвещанията на икономическата комисия участваха единствено депутатите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които подкрепяха измененията, импортирани от Министерския съвет, и двама депутати от ГЕРБ, които се изрекоха срещу тях.

Промените целят да подсигуряват спазването на разпоредбите в европейската застрахователна система " Зелена карта ". Те плануват българските застрахователи да са длъжни да изплащат компенсации незабавно, в случай че техен клиент взе участие в случай в чужбина, а едвам по-късно да оспорват претенциите. Това преди е било проблем, тъй като български застрахователни компании при произшествия на техни клиенти в чужбина.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук форум
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР