България може да изнася единствено някои деривати, получени естествено от

...
България може да изнася единствено някои деривати, получени естествено от
Коментари Харесай

Можем да изнасяме само естествени деривати от руски суров петрол

България може да изнася само някои деривати, получени естествено от индустриалния цикъл на рафинерията на „ Лукойл “ в Бургас и които няма по какъв начин да бъдат пласирани на вътрешния пазар.

Това съобщи пред български публицисти в Брюксел транспортният министър Христо Алексиев. Той взе участие в Съвет „ Транспорт “.

Страната ни разрешила този експорт, с цел да не дава мотив на „ Лукойл “ да затваря рафинерията си.

„ Това е едно рационално решение, то е известно на Европейската комисия, изпратено й е “, добави Алексиев.

Иначе България не разрешава износа на други артикули от съветски недопечен нефт.

Министърът се надява, че от страна на Европейска комисия са създали нужните разбори по какъв начин ще се отрази възбраната на цяла Европа.

„ България поддържа това предложение и в последна сметка ще извършва това, което е признато “, увери той.

Днес влиза в действие ценовият таван от 60 $ за барел за съветския недопечен нефт, внасян по море в Европейски Съюз. Поради характерното си географско състояние България получи дерогация до 31 декември 2024 година

По-рано през днешния ден представителят на Европейска комисия Даниел Фери съобщи в отговор на журналистически въпрос, че Комисията към момента води градивен разговор с българските управляващи и дружно с тях работи за решение на въпроса в подтекста на деветия санкционен пакет против Русия.

„ Повече от явно е, че ще се борим за поредност, без значение какви резултати ще получим след диалозите ни с българските управляващи за реекспорта на рафинирани артикули “, сподели основният представител Ерик Мамер.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР