България може да бъде врата за Ливан по отношение на

...
България може да бъде врата за Ливан по отношение на
Коментари Харесай

Румен Радев: България може да бъде врата за Ливан по отношение на ЕС

България може да бъде врата за Ливан във връзка с Европейски Съюз, както и Ливан да бъде нашата врата във връзка с района на Близкия изток, сподели президентът Румен Радев на взаимна конференция с ливанския си сътрудник Мишел Аун в Бейрут, където през днешния ден българският държавен глава дойде на публично посещаване, оповестява Българска телеграфна агенция.

И двамата президенти споделят убеждението, че двете страни имат огромен капацитет за съдействие. Не би трябвало да разчитаме единствено на търговия, а и на взаимни вложения и взаимни производства, означи Радев. Той напомни, че има ливански вложения в България и те са потвърдили своята успеваемост. България може да бъде доста потребна в редица инфраструктурни планове, които предстоят в Ливан - в региона на строителството, хидротехническите уреди, енергетиката, уточни българският президент.

На срещата е била разисквана и опцията за директна авиолиния сред двете страни. Ще продължаваме да работим за по-голяма транспортна съгласуваност, разяснява президентът Радев. Той осведоми, че в най-скоро време ще предложения ливанския дипломат в София и представители на българските авиопревозвачи, с цел да се обсъдят опциите за такава авиолиния. Има директна авиолиния сред Ливан и Гърция, Сърбия, Румъния, България губи от това, че няма директна авиолиния, и доста от туристите отиват в тези прилежащи страни, счита българският президент. Той означи положителните връзки на двете страни в региона на образованието и културата, като добави, че над 1500 ливанци са получили висше обучение в България, изключително в региона на медицината.

България високо цени и поддържа напъните на Ливан за внасяне на баланс, за конструктивност, разговор и търсене на спокойно решение на проблемите в районен проект, уточни още българският президент. Ценим високо модела на Ливан на етническа и религиозна приемливост, уточни той. Тема на днешните диалози е бил и казусът с бежанската рецесия. Ливан е страната с най-голяма централизация от бежанци на глава от популацията в света, това е голямо натоварване на обществената система и на системата на опазването на здравето, уточни Радев. Той акцентира, че България има деен принос в Европейски Съюз за оказване на съответната финансова помощ и и поддръжка на Ливан. България упорства Европа да се ангажира по-дълбоко с проблемите в района, с проблемите на страните на генезис и страните на пренос на бежанците, означи българският президент. Ливанският президент Мишел Аун сподели, че двамата са разискали въпроса за сирийските бежанци и е срещнал българският президент с компликациите, които съставлява за Ливан наличието на подобен огромен брой бежанци, които се прибавят към хроничния проблем с палестинските бежанци. Облекчаването на ориста на сирийските бежанци и на страните, които ги одобряват, е обща отговорност на света, счита Аун. На конференцията ливанският президент означи положителните връзки сред България и Ливан. Той изрази вяра да бъде открита директна самолетна линия сред двете страни.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР