Германска компания осъди “Газпром за 13 млрд. евро заради спирането

...
Германска компания осъди “Газпром за 13 млрд. евро заради спирането
Коментари Харесай

Германска компания осъди “Газпром” за 13 млрд. евро заради спирането на газа в Международния арбитражен съд

Германска компания осъди “Газпром ” за 13 милиарда евро поради прекъсването на газа. Международният трибунал в Стокхолм присъди обезщетение на немският колос Uniper. Причината е едностранното прекъсване на доставките на газ за Германия през 2022 година, оповестиха от Uniper, цитира

След началото на войната в Украйна „ Газпром “ едностранно спря доставките до доста от държавните и частни компании в Европа, откакто те отхвърлиха да стартират да заплащат в рубли по дълготрайни контракти, в които до тогава бяха заложени заплащания в евро и долари. Спирането на доставките докара до рекордно повишение на цената на природния газ и повишение на цените на сила на в доста от европейските страни, пише Свободна Европа.

„ След като получихме правото да прекратим договорите в сходство с арбитражното решение, ние прекратяваме договорите с „ Газпром износ “, сподели изпълнителният шеф на компанията Майкъл Луис.

Освен Uniper редица други компании в Европа също чакат решения по арбитражни каузи, на обща стойност към 20 милиарда $.

В средата на май българската държавна „ Булгаргаз “ заяви, че ще съди „ Газпром “ за 400 милиона евро поради спрените доставки.

Компанията беше една от последните, които заведоха искове, въпреки че България и Полша бяха първите европейски страни, в които „ Газпром “ еднократно приключи доставките на газ.

Според източници на Reuters от Uniper, в компанията считат, че „ Газпром “ няма да изплати компенсацията, присъдено на арбитражното дело.

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР