България категорично подкрепя започването на преговорния процес за членство на

...
България категорично подкрепя започването на преговорния процес за членство на
Коментари Харесай

Румен Радев: България категорично подкрепя началото на преговорния процес за членство на Албания в ЕС

България изрично поддържа започването на преговорния развой за участие на Република Албания в Европейския съюз. Дълбоките и сложни, само че с явен фокус промени, подхванати от албанската страна в областта на правораздаването, стопанската система и отбраната на националните малцинства, демонстрират изминатия сложен път от страната. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с албанския си сътрудник Илир Мета.

Президентът на Република Албания е на публично посещаване у нас по покана на българския президент. В пленарните диалози взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

България и Албания са освен съдружници, само че и другари. Принос за това има забележителното българско национално малцинство в Република Албания, акцентира българският държавен глава. Румен Радев приветства политиката на Албания във връзка с националните малцинства и признатия закон през 2017 година за тяхната отбрана, както и вторичните законови решения по тематиката, " тъй че да бъдат изпълнени всички нужни условия за един европейски метод и връзки “. " Ще продължим да работим дружно “, съобщи още президентът и благодари за откритата политика, с помощта на която българското национално малцинство в Албания продължава да бъде здрав мост сред двата народа, запазвайки своята еднаквост, опцията да учи майчин език и да съхранява националните си обичаи.

" Надявам се, че ще работим доста по-активно да изградим допустимо по-бързо културно-информационни центрове както в Тирана, по този начин и в София. Това ще даде опция на нашите нации за доста по-ползотворно съдействие в региона на културата и образованието “, съобщи президентът Радев.

В двустранните връзки сред България и Албания има капацитет за развиване на икономическия и търговски продан, в вложенията, културата, науката и образованието, беше общата позиция на Румен Радев и Илир Мета. Двамата президенти откроиха разкриването на директна въздушна връзка  сред Тирана и София, която ще окаже положителен резултат за развиването на връзките сред бизнеса, за обмена на младежи и взаимната съгласуваност.

Като приоритет за страните от района Румен Радев и Илир Мета откроиха построяването на Коридор № 8, чието създаване се забавя доста години. По думите на президента Радев планът в неговото единение като шосейна, железопътна, енергийна, цифрова съгласуваност е от основно значение за икономическото развиване и сигурността на нашия район.

Президентите на България и Албания приканиха за преустановяване на безумната братоубийствена война сред Русия и Украйна, за интернационално без значение следствие за зверствата, осъществени в Буча и за допустимо най-бързо определяне на отговорните и тяхното най-строго наказване. Българският държавен глава приветства решението на Албания да изпрати собствен контингент в многонационалната бойна група на НАТО в страната ни, като знак на единството в алианса.

Илир Мета бе посрещнат от президента Румен Радев с публична гала. Пред паметника на Незнайния боец президентът на Албания постави венец. На " Дондуков “ 2  президентите разговаряха " на четири очи “, след което сред двете публични делегации се състояха пленарни диалози.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР