България излиза от поредната си претоварена с избори година -

...
България излиза от поредната си претоварена с избори година -
Коментари Харесай

Рекордната изборна 2024 г.: От Европарламента, през Русия и Тайван, до Белия дом

България излиза от следващата си претрупана с избори година - 2023 - само че единствено след пет месеца още веднъж ще бъдем призовани до урните поради постоянния избор за Европейски парламент.

Това е единствено едно от поредност основни политически събития, които ще бъдат определящи за цяла Европа, а и за света.

Politico назовава 2024 година най-важната електорална година в историята, тъй като над 60 страни с повече от 50% от международното население ще проведат президентски, парламентарни или локални избори.

Ето кои са изборите, които всички ще следим през 2024:
9 юни 2024 (в България): Избори за Европейски парламент
Кой ще ръководи Европейски Съюз през идващите пет години? Гражданите на 27-те страни от съюза ще го решат в няколко следващи дни при започване на юни, а България ще излъчи своите 17 евродепутати (плюс нов еврокомисар от правителството).

Традиционните партии се приготвят за тежка борба с крайната евроскептична десница в страните от целия континент, изключително след триумфа на Герт Вилдерс в Нидерландия и напредъка на националистите в Австрия.

Към момента партиите, които гравитират към блока " Идентичност и народна власт ", групово се класират на трето място в предварителните социологически изследвания. Това евентуално ще има съществени последици за промяната на Европейски Съюз и за поддръжката, която до момента страните оказваха на Украйна.


5 ноември 2024 година: Президентски избори в Съединени американски щати
Историята се повтаря 4 години по-късно: Джо Байдън и Доналд Тръмп се готвят за втори конфликт за Белия дом, откакто някогашният държавен глава на Съединени американски щати отхвърли да признае загубата си и предизвика взлом в Капитолия преди встъпването в служба на настоящия президент.

Няма думи, които да опишат какъв брой значим ще е изходът от този избор за целия свят - за войната в Украйна, за връзките с Китай, за бъдещето на НАТО и за позицията на Европа в новата геополитическа обстановка.

Няма и нищо несъмнено до ноември 2024: двете партии към момента не са провели предварителните си избори, а Върховният съд още не се е произнесъл дали Тръмп има право да взе участие в тях, откакто два щата отхвърлиха да го включат в бюлетината.

И двамата водещи претенденти са много възрастни хора, не е изключено въпреки всичко няма да се появи различен задоволително мощен кандидат за власт - само че надали това ще се случи в областта на въздействие на Републиканците.

След години на стопански проблеми поради пандемията, публичното утвърждение на работата на президента е малко над 39 на 100. Но фактът е, че Америка се оправи с рецесията по-бързо от всички други по света, а Байдън е прочут със способността си да излиза победител от видимо невъзможни борби.


Ноември-декември 2024: Парламентарни избори във Англия
Едва ли Борис Джонсън си е представял какво ще му се случи, когато през декември 2019 завоюва властта с огромно болшинство и пое Brexit в свои ръце - последва пандемия, две войни, сериозна инфлационна рецесия, верижни вътрешни кавги и гръмък неуспех на два следващи кабинета на Консерваторите в границите на месеци.

В момента социологическите изследвания демонстрират дребни шансове за опазване на ръководството на Риши Сунак на фона на недоволството и умората от претърпяното в последните години.

Засега Лейбъристите печелят 43% доверие по отношение на 25% за Консерваторите, само че нито една от огромните партии не провокира необикновен възторг с стратегиите си за ръководство.

 Риши Сунак е определен за водач на Консервативната партия и министър председател на Англия
Русия, Беларус и Украйна
Президентските избори в Русия на 15 март са с предупреден край - като се има поради метода, по който Владимир Путин промени конституцията, вкара страната във война и отстранява всички евентуални съперници от пътя си. В Кремъл ще наблюдават с доста по-голям интерес какво ще се случи в Съединени американски щати през ноември, в сравнение с да се тревожат за личните си позиции.

Украйна също би трябвало да организира свои президентски избори в края на март 2024 с приключването на мандата на Володимир Зеленски. От две години страната е във военно състояние, а по закон - не може да се организират национални избори, до момента в който то е в действие. През ноември 2023 огромните партии се съгласиха да отсрочат вота, само че неяснотата към изхода от войната слага под огромен напън политическата власт.

Интересно ще е да се следят парламентарните избори в Беларус през февруари поради вероятността за опозиционни митинги по образеца на протестите против Лукашенко през 2020 година


13 януари 2024: Президентски избори в Тайван
Всички погледи в Азия и Америка са ориентирани към тези избори поради заплахата от експлоадиране на следващ боен спор - този път с Китай в основната роля.

Основните кандидати са сегашният вицепрезидент Лай Чинг-те, който би бил последовател на актуалната политика на самостоятелност от Пекин, и Хо Ю-их, който е много по-склонен на доближаване с Китай.

Китайският президент Си Дзинпин към този момент употребява новогодишното си слово, с цел да насочи предизвестие за желанията си към Тайван единствено няколко дни преди изборите на острова. В речта си Си разгласи " обединяването " на Китай и Тайван за " историческа наложителност ", като прикани " сънародниците " от двете страни на протока да се съберат в " националното обновяване ".


Индия и Пакистан
Парламентарните избори в Индия са най-голямото " упражнение по народна власт ", както гласи клишето - с над 900 милиона регистрирани гласоподаватели, които ще дефинират бъдещето на една от най-важните нови геополитически сили.

Действащият министър председател Нарендра Моди се надява да бъде избран отново за трети следващ мандат след вота през април/май 2024.

Съседен Пакистан е разтресен от сериозна политическа рецесия след свалянето от власт на някогашния министър-председател и някогашен състезател на крикет Имран Кан. Отстраняването му с избор на съмнение и ареста му по дело за корупция докара до всеобщи митинги, които към момента не са утихнали. Следващите парламентарни избори би трябвало да се проведат през февруари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР