България иска да охранява въздушното пространство на Северна Македония на

...
България иска да охранява въздушното пространство на Северна Македония на
Коментари Харесай

България иска да охранява македонското небе заедно с Гърция

България желае да охранява въздушното пространство на Северна Македония на ротационен принцип с Гърция, сподели президентът Румен Радев във вторник.

Той заяви, че е имал срещи с министър председателите на двете страни - Кириакос Мицотакис и Зоран Заев, на които е станало дума за това на идната среща на върха на НАТО в Лондон " да бъдат конкретизирани параметрите на тази задача, тъй че България да се включи в нея на ротационен принцип, дружно с Гърция ".

България неколкократно е повдигала на думи въпроса за присъединяване в тази задача, само че доста малко стъпки са направени в тази посока. Премиерът Бойко Борисов се похвали, че с новите изтребители F-16 България безпроблемно може да поеме и защитата на македонското небе. Вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов също е извънредно деен във връзка с Северна Македония, само че е съсредоточил силите си най-вече в заклеймяване на локалните " историчари ".

В това време Атина реализира съответно съглашение със Скопие. Тя разгласи, че е подготвена да си сътрудничи със София в защитата, само че към този момент всичко е единствено на кардинално равнище.

" България не би трябвало да пропуща историческата опция да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония ", сподели Радев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР