България има нужда от нова инфраструктура в транспорта, в здравеопазването,

...
България има нужда от нова инфраструктура в транспорта, в здравеопазването,
Коментари Харесай

Румен Радев: Имаме нужда от инфраструктура в културата и духовността

България има потребност от нова инфраструктура в превоза, в опазването на здравето, образованието и администрацията, само че не би трябвало да забравяме и би трябвало да търсим салдото да имаме инфраструктура в региона на културата и духовността. Без този баланс ние не можем изрично да прогресираме.

Toва съобщи президентът Румен Радев по време на среща с ръководителите на Съюза на българските музикални, на Софийската филхармония и на Фондация " Богария ", които показаха взаимната самодейност за играждане на нова национална концертна зала.

В самодейността е планувано построяването на нова концертна зала в София, представляваща музикален комплекс от огромна акустична зала, няколко по-малки акустични зали, репетиционни и спомагателни пространства, музеи на българската музикална просвета, както и образователен комплекс по музикално изкуство.

Днес за първи път заставаме дружно зад плана в поддръжка на българската просвета и духовно развиване. В многочислените си диалози и срещи с музиканти и дейците на културата, президентът е уверен в нуждата от нова концертна зала, като открои, че това не е нова концепция.

В региона на културата сме велика и мощна страна и дано изграждайки подобен храм, да отприщим тази мощ на просвета и нематериалност, тъй че тя да дърпа напред упоритостите на нашите младежи и потомство, без които нищо не може да се направи и нищо друго не може да се построи, настоя Радев.

Залогът с построяването на новата концертна зала е доста по-голям и става въпрос за българската просвета и нематериалност, освен като носители на нашите обичаи, полезности и идентичности, само че и като един от най-важните спойващи детайли за обществото ни - за това да имаме национална горделивост и самочувствие, както и за духовното развиване на младото и идващото потомство българи, безапелационен бе Радев.

Новата музикална зала би трябвало да бъде един апел за нашите неверояни гении , че имат тук в България не по-лоши условия, в сравнение с в чужбина, настоя Радев. " Имаме прелестни музеи, само че ние демонстрираме изкуство преди доста години. Нека хората да видят, че България сега твори и създава едно необикновено изкуство на международна големина ", посочи президентът.

Ние продължаваме да удивляваме света със силата на нашите гении, посочи Радев и добави, че създателите ни заслужават да имат най-накрая нова зала, красива и функционална, в която могат освен пълноценно да репетират, да радват българската аудитория, само че да имат своя музикален и културен храм.

" Новият музикален храм по хубост и функционалност би трябвало да бъде на висотата на техния гений, в който българите да могат да влизат със самочувствие и с поклонение пред българската просвета и изкуство. Но и храм, в който да можем да приемем многочислените си посетители от целия свят, на които да демонстрираме с горделивост освен превъзходните културни постижения на хората, живели по нашите земи преди хиляди години, само че да можем да покажем гений и креативния заряд на днешните българи ", настоя Радев.

Президентът е уверен, че ще работят намерено за плана, с цел да може скептиците и критиците да получат отговор на всеки един въпрос. Трябва да бъде ясно, че планът за новата концертна зала не е нещо, което да измести зала " България ", само че е нещо, което би трябвало да бъде последващо равнище и да разшири обсега, и въздействието на българската просвета, безапелационен бе Румен Радев.

Той чака разбирането и подрепата на виновните институции и Столична община.

Станислав Почекански, ръководител на Съюза на българските музикални и танцови дейци съобщи, че повече от 4-5 десетилетия създателите на България чакат, копнеят и жадуват за нов храм на музиката.

Задължително е новата зала да бъде в действителност храм на музиката, да впечатлява със своята архитектура и звучност и да бъде в централното отзивчиво място в столицата, с цел да може всички ценители на музиката и изкуството да се усещат в своя дом, настоя Почекански.

Найден Тодоров, шеф на Софийската филхармония означи, че зала " България " не е задоволителна на София и за нашата страна. С повече от 40-50 концерта на месец преди пандемията, с липса на съвременни пространства, които да отговорят на днешните условия, зала " България " стартира да се трансформира в незадоволителна за концертния живот на София , уточни Тодоров.

" Зала " България " е едно украшение, което постоянно ще си остане такова ", по мнението на шефа на Софийската филхармония.

Тодоров изясни, че във всички огромни европейски концертни центрове в света имало повече от две съвременни концертни зали, а през последните години почнали да се строят нови концертни зали заради осъзнаването на обстоятелството, че колкото повече се върви към софтуерно равнище на цивилзиация, толкоз повече хората имат потребност от изкуство, просвета и музика.

Той би бил извънредно благополучен, в случай че може България да се подреди измежду множеството международни култруни центрове с нова красиво изглеждаща, от вътрешната страна и извън концертна зала. Тодоров се надява, че не след дълго столицата ще може да се похвали с нова съвременна концертна зала.

Александър Димитров, ръководител на фондация " Богария " увери, че построяването на новата концертна зала е директно значима самодейност за България, която има капацитета да оздрави боледуващия български дух и общество , да му даде кураж, мощ и вяра за нов живот и развиване отсега нататък в столетията.

" Това не е краткосрочно и мимолетно начинание, а това би трябвало да се трансформира в обществен ентусиазъм , който да утвърди мястото ни в света като нация, която е способна да реализира културни, исторически и архитектурни достижения. Това би трябвало да се трансформира във величествена зала, с цел да подхранва самочувствието на български деца в идващите десетилетия и епохи ", настоя Димитров.

Само в случай че имаме високо самочувствие като народ, ще бъдем способни да реализираме достижения в науката, в изкуствата и в технологиите. Само това е изискването ние да имаме бъдеще, акцентира Димитров. Той прикани хората да повярват и поддържат плана, като допринесат с напъните си за неговото реализиране.

Новият общоприет шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев също съобщи, че поддържа всички културни планове и дела на България. Такава зала без поддръжката на Столична община няма по какъв начин да се случи , призна Вълчев.

" Тази служба на общоприет шеф е прекомерно стерилна, много близка до тази на президента. Аз нямам право да върша нищо и да вземам участие в нищо, само че в публични препоръки законът не ми не разрешава да вземам участие ", сподели още Кирил Вълчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР