България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим

...
България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим
Коментари Харесай

Премиерът: България има много предимства като инвестиционна дестинация

 България има доста преимущества като капиталова дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение, съобщи министър-председателят в границите на срещата си през днешния ден с посланика на Австрия Андреа Вике и с представители на австрийския бизнес у нас. Като извънреден позитив министър председателят уточни присъединението на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което подсигурява бистрота на финансите.

" Мисля, че в България управляваме пандемията по най-хубавия метод в Европа. Вашите компании не могат да кажат, че работят в пандемична конюнктура “, посочи още Борисов като обърна внимание на гъвкавостта, която се демонстрира във връзка с ограниченията, тъй че бизнесът допустимо минимум да усети рецесията, подбудена от пандемията.

Министър-председателят особено подчертава върху образованието като основен приоритет на държавното управление. " Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в просветителната инфраструктура. Действително доста се направи и в никакъв случай не е правено в тази сфера толкоз, колкото направи това държавно управление “, безапелационен беше министър председателят.

Акцент в границите на срещата беше развиването на икономическите връзки сред България и Австрия, за чиито капацитет е индикативен както стокообменът през миналата година, който надвишава 1 милиарда евро, по този начин и внушителният размер на австрийски вложения в България. Австрия е на второ място по мярка на директни задгранични вложения у нас, като над 350 австрийски компании развиват активност в нашата страна.

По време на срещата бяха разисквани резултатите от допитване до австрийските вложители в България, осъществено по самодейност на Търговския отдел на австрийско посолство в София, който всъщност е Стопанската камара на Австрия в България. Основната задача на отдела е да спомага за непрекъснатото възстановяване и разширение на деловите връзки сред Австрия и България и да разсънва интереса на австрийските компании към българския пазар. Резултатите от допитването бяха показани от ръководителя на Търговския отдел на австрийско посолство Улрике Щрака.

Данните отразяват провокациите пред австрийските вложители в подтекста на пандемията, под чието отрицателно въздействие мина съвсем цялата 2020 година. Като водещ приоритет в обстановката на международна рецесия австрийският бизнес в България показва предвидимата икономическа политика. Резултатите от допитването сочат още, че 60 от 94 компании са съумели да не редуцират чиновници в пандемията, като част от фирмите са се възползвали и от социално-икономическите ограничения на държавното управление. За 65 от интервюираните компании по-нататъшните капиталови проекти не са или съвсем не са изменени заради пандемията. Допитването демонстрира също по този начин разбирането на вложителите, че подобряването на инфраструктурата в България е основна за бизнес климата в страната ни. Друга значима за вложителите тематика е обвързвана с пазара на труда и дефицитът на квалифицирани служащи. Почти половината от интервюираните австрийски компании у нас смятат, че въздействието на рецесията върху бизнеса поради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР