България има голям потенциал за растеж и сътрудничеството с Европейската

...
България има голям потенциал за растеж и сътрудничеството с Европейската
Коментари Харесай

България разчита на експертизата на ЕБВР за още по-конкурентоспособна икономика

България има огромен капацитет за напредък и съдействието с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) ще помогне на стопанската система ни да бъде още по-конкурентоспособна и нововъведенията да станат съществена движеща мощ. Експертизата на банката е извънредно значима, с цел да отключи България цялостния си потенциал, възползвайки се оптимално добре от опциите на европейското финансиране по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност, на фондовете на Европейски Съюз дружно с националното финансиране.

Това стана ясно по време на срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие за редица страни, в това число Финландия, Япония, Съединени американски щати, Турция, Израел, Словения и България. В диалога участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на финансите Асен Василев, заяви Правителствената осведомителна работа.

Представителите на Европейска банка за възстановяване и развитие се срещнаха с целите на държавното управление и по-специално с целенасочената работа на кабинета за участие на страната ни в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Отбелязана беше също активността на кабинета в енергийната сфера и за транспортната, железопътната и цифровата съгласуваност в района.

„ Имаме куража да се занимаваме с въпроси, които са били отлагани с години “, уточни министър председателят. На срещата бяха изтъкнати още положителните условия за правене на бизнес в България и упованията за още по-голям инвеститорски интерес към нашата страна предвид на вероятностите за цялостното ни консолидиране в Европейски Съюз.

Европейска банка за възстановяване и развитие е един от забележителните вложители в България. От началото на активността си до 31 юли 2023 година банката е вложила близо 4,5 милиарда евро за 284 плана в нашата страна в региона на устойчивата инфраструктура, финансите, промишлеността, търговията и агробизнеса.

През май м.г. беше подписан Меморандум за съгласие сред българското държавно управление и Европейска банка за възстановяване и развитие по отношение на поддръжка за осъществяване на планове, финансирани посредством европейските фондове за интервала 2021-2027 година, в това число по Плана за възобновяване и резистентност.

Потенциалните сфери, в които Европейска банка за възстановяване и развитие ще обезпечава техническа помощ по еврофондовете, са: възстановяване на конкурентоспособността на частния бранш, поддръжка за осъществяване на инфраструктурни планове, за промени и декарбонизация на енергийния бранш, финансови принадлежности, подготовка и осъществяване на промени в обществения бранш.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР