България и Северна Македония няма да отбележат заедно 120-ата годишнина

...
България и Северна Македония няма да отбележат заедно 120-ата годишнина
Коментари Харесай

Напрежение София - Скопие: Без общо отбелязване на годишнината от гибелта на Гоце Делчев

България и Северна Македония няма да отбележат дружно 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев на 4 май. Министърът на външните работи заяви, че все още няма реализирана договореност сред двете страни.

Николай Милков предизвести искащите да се поклонят пред тленните остатъци на българския бунтовник, които се намират в църквата „ Св. Спас “ в Скопие, да внимават да не се повтори обстановката през зимата. Тогава генераторът на граничния пункт от македонска страна ненадейно изгоря и потокът от хора и коли беше спрян.

Буяр Османи уточни, че българите в страната са към 3500 души и че те ще бъдат третирани еднообразно с останалите

Министърът изясни, че през последния месец против двамата ръководители на заличените български сдружения в Охрид и Битоля са повдигнати идентични обвинявания за засегнатост на македонския народ.

„ Тези обвинявания плануват сред една и пет години затвор. т.е. ще имаме ли ние обстановка, в която в РМС ще има политически пандизчии? Така че едно са тези изказвания, които се вършат пред Европа, друго са практиките, които съществуват в Скопие, Битоля, Охрид, където живеят българите “, съобщи Николай Милков, министър на външните работи.

Нападнатият ни съотечественик е настанен за лекуване във Военномедицинска академия

Милков посочи, че българите в Северна Македония се намират в положение на непрекъснат тормоз и закани за тяхната сигурност, а в същото време не са включени в комисията, която приготвя конституционните промени за вписването на нашите сънародници в главния македонски закон.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР