България и Румъния са държани като заложници извън Шенген заради

...
България и Румъния са държани като заложници извън Шенген заради
Коментари Харесай

Емил Радев: България и Румъния са държани извън Шенген като заложници

България и Румъния са държани като заложници отвън Шенген поради вътрешнополитически битки в Австрия и Нидерландия. Всички опорки по какъв начин мигрантският поток минава гладко през българските граници бяха опровергани.


Това съобщи в изявление за БГНЕС Емил Радев, народен представител в Европейския парламент от групата на ЕНП, под чиято закрила в Брюксел се организира конференцията на тематика " Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на границите на Европейски Съюз ".

С него приказваме за ветото на Австрия и Нидерландия за присъединението на България към Шенгенското пространство, както и ответните ограничения, които страната ни би трябвало да предприеме, с цел да извърши националната си цел.

" Не може да хвалят Гранична полиция и Министерство на вътрешните работи, че си правят добре работата, а от друга позиция, чисто политически, да ни отрязват достъпа до Шенген ", съобщи Емил Радев. " Виждаме, че вътрешнополитическите битки държат България и Румъния пленник към този момент 12 години вън от Шенгенското пространство ".

Евродепутатът означи, че страната ни губи стотици милиони годишно поради това решение.

" Българските туристи стоят по границите с часове лятно време, а чужденците, които желаят да влязат в България, също. Камионите ни стоят по границите и транспортният бизнес губи 150 млн. годишно единствено от това, че с Румъния има граничен надзор. Губят също логистиката, производства и задграничните вложители в България ", напомни Радев.

Той означи, че 12 години отвън Шенген, освен това без всевъзможни учредения, подхранват евроскептицизма в България.

" За страдание, от ден на ден и повече виждаме, че в Европа има двойни стандарти ", сподели Емил Радев.


Политикът акцентира, че в границите на Европейския парламент е извоювана цялостна поддръжка за България, а последната резолюция на Екологичен потенциал в поддръжка на присъединението ни към икономическото пространство е доказателство за това.

" С голямо болшинство се одобри последната резолюция. Европейската комисия също ни поддържа. Остава Европейският съвет и там идва ролята на държавното управление ", съобщи Радев.

По отношение на политиката, която България би трябвало да води, с цел да се опълчи на ветото, той разяснява:

" Не би трябвало да бъдем толкоз меки, тъй като пробваме това с години - да не ги дразним. Виждаме, че румънците в един миг одобриха доста по-твърди стъпки. Те постановиха несъгласие на двама офицери от Австрия за НАТО, тъй като там се желае единогласие. Смятат да заведат и дело в Европейския съд. Дори поканиха Екологичен потенциал да се причисли на страната на Румъния ".

" Видяхме какви са реакциите на румънските жители по отношение на австрийския бизнес в страната и всичко това в един миг дава други сигнали ", акцентира депутатът от групата на ЕНП. Той добави, че към сегашния миг казусът идва в Европейския съвет.

Радев настоя българската дипломация и държавно управление да създадат всичко допустимо и с цената на всичко през декември да има позитивен отговор за България и Румъния.

" Ако няма позитивен отговор, би трябвало да се подхващат съответните стъпки. Защо да не се присъединим и към вероятно дело от страна на Румъния. Можем да договорим свободна граница с румънското държавно управление, тъй че да улесним прекосяването сред двете страни, доколкото е допустимо. Тези стъпки са на дневен ред и би трябвало да имаме съответна реакция, в случай че за следващ път получим отвод ", съобщи Емил Радев в умозаключение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР