България и Румъния кандидатстват заедно пред Европейската комисия за изграждане

...
България и Румъния кандидатстват заедно пред Европейската комисия за изграждане
Коментари Харесай

20 години по-късно: България и Румъния се задействат за трети мост над Дунав

България и Румъния аплайват дружно пред Европейската комисия за създаване на трети мост над Дунав. Преди дни държавните управления на двете страни подадоха общ документ до Европейската комисия, с който декларират желанието си да стартират предпроектни изследвания за строителството на трети мост над река Дунав и то при Русе.

Има вяра опашките от товарни камиони на Граничния пункт Дунав мост да намалеят и даже в един миг да изчезнат. Изгледите това да се случи получават все по-реални контури във времето и силуетът на новия мост към този момент не е мираж.

„ България и Румъния съумяха да спазят периода 21 септември, който беше крайният период за кандидатстване по програмата „ Военна подвижност “ на Европейски Съюз, и внесоха взаимно писмо. Последните дни на подготовката на това писмо бяха трагични, само че се съумя. В решението на проблемите със свързаността преди всичко е Шенген, на второ е мостът, на трето – фериботът. Трябва редом да се развиват напъните в тази тенденция и тези взаимни дейности на българските и румънски политици. Това не може въпреки всичко да не даде своя резултати да не бъде видяно от страните, които към момента се опълчват на нашето участие “, съобщи Н. Пр. Радко Влайков - дипломат на България в Румъния.

„ Отношенията сред България и Румъния, би трябвало да бъдат стратегически. Приветствам напъните за сключване на един подобен документ. В последна сметка задачата на политиката е да доближи до хората. Колкото по-бързо го разберем това и осмислим обстоятелството, че българи и румънци би трябвало да се схващат добре, с цел да реализират общо своите цели, толкоз по-успешни ще бъдем във всички неща, които вършим “, изясни евродепутатът Илхан Кючюк.

„ Вече имаме едно уточнение в напъните на България и Румъния и Европейска комисия, към този момент не сме единствено ние, а е припознат мостът и от Европейска комисия. Ще чакаме решенията, само че тази най-важната стъпка е направена, това са старания, които са повече от 20 години “, счита дипломат Влайков.

Според думите му България чака доста бързо и благосклонно решение от румънската страна за възобновяване на ферибота сред Русе и Гюргево, тъй като за хората от двата града и за бизнеса това е значим въпрос за понижаване на напрежението на граничния пункт Дунав мост.

Автор: Виолета Никифорова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР