България и още 5 държави-членки на Европейския съюз поискаха коригиращ,

...
България и още 5 държави-членки на Европейския съюз поискаха коригиращ,
Коментари Харесай

Справедливо разпределение на ваксините искат шест държави-членки на ЕС

България и още 5 държави-членки на Европейския съюз желаеха коригиращ, по-справедлив механизъм в доставките и разпределянето на ваксини в общността. От Виена, където се събраха на среща, под семейството на австрийския канцлер Себастиан Курц, водачите на Австрия, Словения, Латвия, Хърватия, Чехия и България приканиха доставките на ваксини да стават съгласно контрактуваните от Европейската комисия и фармацевтичните компании количества - по едно и също време и на база квотите, съобразени с популацията в обособените страни.

На двучасова среща шестимата водачи, измежду които и българският министър председател Бойко Борисов, приканиха имунизациите в Европейски Съюз да бъдат разпределяни съгласно механизма, признат от Европейска комисия през юни предходната година - на база квоти съгласно популацията на страните-членки.

" Европейски Съюз в действителност би трябвало да откри решение - система, която да е обективна за всички страни-членки, а не в една страна да има повече дози, в сравнение с в друга ", съобщи Себастиан Курц, канцлер на Австрия.

Заради по-гъвкавата система в този момент някои страни си доставят ваксини по-бързо от други, което води до големи имунизационни диспропорции в Европейски Съюз, предизвестиха водачите.

" На Европейския съвет на 21.05 аз, канцлерът Курц, сътрудника Янша, Бабиш, сме дали своят вот за съразмерно на глава от популацията да бъдат разпределяни имунизациите и тематиката е завършила за нас ", безапелационен бе министър председателят Бойко Борисов.

Той подсети, че страните-членки, в това число България, са вложили в създаването на имунизациите и всички би трябвало да получават имунизациите на два правилото: съгласно квотите на всяка страна и по едно и също време.

" Ние не сме контролен орган, да следим по какъв начин се разпределят имунизациите. Казват ни на коя дата - изпращаме аероплан и тир, взимаме имунизациите и ние имунизираме. Ние не желаеме някакви подаяния да ни се създадат, тъй като България е вложила в създаването на ваксини, от кое място на къде ще имаме таблица на класиране? ", добави Борисов.

Изкривяванията в разпределението и доставките на ваксини води до това, че страни като Малта имат три пъти повече ваксини съгласно размера на популацията ѝ спрямо България.

" Целта ни беше до юни тази година до 70% от популацията на Европейски Съюз да бъде имунизирано. В момента това не е по този начин, тъй като правилото на систематизиране на имунизациите се промени ", съобщи Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия.

Да бъде върната справедливостта в разпределението, ще бъде разисквано на видеоконферентна връзка на следващия ден с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и на Съвета Шарл Мишел.

" Ние не желаеме през юни да бъдем в обстановка, в която ще имаме страни в Европейски Съюз с 30% имунизирано население, а други - с 60% ", сподели министър-председателят на Словения Янез Янша.

Европейският съвет реши през юни предходната година имунизациите да бъдат разпределяни на база квоти, съобразени с популацията на страните-членки. Впоследствие беше въведен втори съставен елемент - епидемиологичен напън, който разреши страни с повече заболели да си набират повече ваксини, в случай че други се откажат от своите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР