България и Гърция са стратегическа ос на стабилност, която създава

...
България и Гърция са стратегическа ос на стабилност, която създава
Коментари Харесай

Радев: Няма българско, а европейско вето за членството на РСМ в ЕС

България и Гърция са стратегическа ос на непоклатимост, която основава благоприятни условия за стабилно развиване и напредък на целия район. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за гръцката осведомителна организация ANA-MPA.

По негови думи двете страни са не просто съседи, а образец по какъв начин на Балканите могат да се преодоляват проблемите от предишното и да се градят стратегически връзки на основата на европейските правила и полезности.

Радев посочи, че мощната политическа воля и общите цели с гръцкия му сътрудник Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис за европейското бъдеще на нашия район са в основата на постигнатия прогрес в развиването на общите стратегически планове.

Той уточни, че както България, по този начин и Гърция имат упоритости да усилят районната си роля в региона на енергетиката. Двете страни обаче не били съперници, а " близки, доверени и надеждни сътрудници ".

Президентът съобщи, че войната на Русия против Украйна е трансформирала значително усещанията за съседство и взаимност и изрази признателността си за поддръжката, оказана от Гърция на страната ни за обезпечаването на различни доставки на природен газ посредством след спрените доставки на синьо гориво от Русия. Той означи и че България, от своя страна, е най-големият експортьор на електрическа енергия в района и е нараснала износа си за Гърция в разгара на енергийната рецесия.
 Правителството подписа два меморандума с Гърция в областта на енергетиката
Правителството подписа два меморандума с Гърция в областта на енергетиката

Проучват се опциите за създаване на нефтопровод Александруполис-Бургас

Радев открои въвеждането в комерсиална употреба на през октомври 2022 година, който обезпечава енергийна диверсификация и покачва сигурността в цяла Югоизточна Европа, като положителна смяна на енергийната карта на района.

Той посочи и смисъла на удвоения запазен потенциал от България на терминала за полутечен газ в Александруполис, в който страната ни е съсобственик с 20%, както и опцията гръцки компании да съхраняват газ в българското газохранилище в Чирен за гарантирането на енергийната непоклатимост.

Като изключително значим за повишението на енергийната сигурност на района президентът уточни плана за основаване на , за което двете страни подписаха меморандум за изследване на изискванията по неговото създаване през февруари.

Държавният глава бе безапелационен, че за България зоната на Александруполис е от стратегическо значение с терминала за полутечен газ и газовия интерконектор, плана за свързване на Егейско и Черно море с мултимодален транспортен кулоар, основаването на нефтопровод сред Александруполис и Бургас и бъдещия нефтопровод на НАТО, който също ще стартира от Александруполис. Според него всички тези стратегически планове са извънредно значими и за Гърция, тъй като единствено посредством общи дейности с България страната може да осъществя в целокупност капацитета си в енергетиката и превоза.

Радев уточни и интереса на България към проектите за бъдещото развиване и ръководство на пристанищата в Кавала и Александруполис заради блокираните търговски направления в Черно море в резултат на войната на Русия против Украйна. Той смята това за голяма опция за двете страни, които могат дружно да допринесат за действителния пренос на зърно от Украйна, да допринесат за сигурността и просперитета на своите съседи и да основат " кулоар на другарство ", от който всички да завоюват.

Президентът дефинира присъединяване на България като почетен посетител на 87-ото издание на Солунския интернационален панаир като отлична опция за показване на икономическия и научния капацитет на страната ни. Той означи, че тази година българските компании са показани на най-голямото интернационално ревю в района в обичайни сфери като туризма, производството на храни, превоза и енергетиката, само че фокусът е подложен върху високите технологии, проучването на космоса, автоматизираните системи и образованието. Затова този конгрес дава и действителна опция за задълбочаване на стратегическото партньорство сред България и Гърция, както и за определяне на нови партньорства сред представителите на бизнеса от двете страни.
 Росен Христов похвали Гърция като значим сътрудник в енергетиката
Росен Христов похвали Гърция като значим сътрудник в енергетиката

Предстои сключване на меморандум с Гърция за нефтопровода Александруполис - Бургас

Относно опцията за общи дейности на страните от Югоизточна Европа в битката с промените в климата и попречване на последствията от тях Радев съобщи, че България и Гърция са изправени пред общи проблеми, образец за което са По негови думи смяната в климата е световно предизвикателство, което изисква и световен отговор. По тази причина съгласно него построяването на зелена и ресурно ефикасна стопанска система постанова интеграция на капиталовите политики, на дейностите на обособените страни и на частния бранш, на научните проучвания, в това число на системите за ранно предизвестие.

" Системата за ранно предизвестие в Гърция действа, тъй че всеки жител и посетител на вашата страна може да получи своевременна информация за идно злополучие. В България тестваме същата система, която ще стартира да работи през идващите месеци ", означи Радев.
 Радев: Ветото към РСМ да не пада, до момента в който не признаят българите в конституцията си
Радев: Ветото към РСМ да не пада, до момента в който не признаят българите в конституцията си

Парламентът да отбрани историческата истина пред конгреса на Съединени американски щати - там месец на македонския език

Запитан за европейската вероятност на Република Северна Македония Радев уточни, че също като Гърция, България постоянно е била мотор на европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Той акцентира, че решението на проблемите в връзките с РСМ се съдържа в осъществяването на Копенхагенските критерии за участие и в зачитането на човешките права. Затова не трябвало да се приказва повече за " българско несъгласие " , откакто има ясно умозаключение на Европейския съвет от юли 2022 година и призната преговорна рамка.

" Тези европейски, а не български условия, ясно постановяват, че РСМ би трябвало да промени конституцията си , тъй че да даде опция на българите да имат конституционна отбрана и равни права, като бъдат вписани в конституцията на равноправна основа с останалите държавотворни нации в тази страна ", посочи президентът.

Той още веднъж прикани за и насилието против българите в РСМ, както и за ценене и запазване на българското културно-историческо завещание.

Президентът изрази и вяра допустимо най-скоро държавното управление в югозападната ни съседка " да прегърне европейските правила и полезности за по-доброто бъдеще на жителите на РСМ, както и за основаването на по-добра вероятност на всички на Балканите ".
 Ковачевски желае интеграция, а не изолираност за РСМ Обновена
Ковачевски желае интеграция, а не изолираност за РСМ

Денков пита за какво е проблем българите да са включени в Конституцията на Северна Македония
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР