България и еврото Бюджет и финансиПравителството прави сайт и телефонна

...
България и еврото Бюджет и финансиПравителството прави сайт и телефонна
Коментари Харесай

НАП и КЗП ще следят за спекула при приемането на еврото

България и еврото Бюджет и финансиПравителството прави уебсайт и телефонна линия за евротоБюджет и финансиВлизането в еврозоната ще спести милиони на България
Националната организация за приходите (НАП) и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по всяка възможност ще бъдат овластени с функционалността да управляват спекулативно покачване на цените при влизане на България в еврозоната. Очаква се това да бъде заложено в подготвяния от служебния кабинет Закон за еврото, разкри финансовият министър Росица Велкова в изявление за Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че единствено преди три седмици Хърватия стана 20-ата страна членка на еврозоната. Едва няколко дни бяха нужни, с цел да се усетят дейностите на недобросъвестни търговци, превалутиращи цените на стоките и услугите в посока нагоре. Именно по този въпрос министър Велкова отпътува на посещаване в Хърватия.

Това, което считаме, че би трябвало да създадем, е да проучим техния опит и по-специално на Държавния инспекторат (контролен орган, сплотяващ редица регулатори), който тук е акредитиран да управлява и постанова наказания под разнообразни форми на търговците за спекулативна облага “, разяснява Велкова.

Тя посочи, че би трябвало добре да се ревизира до каква степен хърватските ограничения биха съответствали на нормативната уредба в България.

Важно е в България да се реши кой да бъде органът или органите, които да извършват такива задания. Тук (бел. р. – Хърватия) държавният орган за надзор е обединен инспекторат, а ние не можем да предприемем такива огромни промени във време на служебно държавно управление “, посочи министърът.
Хърватия наложи огромни санкции на търговците за спекулации с цените
Иначе се чака още в края на февруари да започва осведомителната акция за еврото в България със специфична конференция.
Ами критериите?
Министър Велкова за следващ път акцентира значимостта Народното събрание да утвърди на второ четене останалите три значими за влизането на България в еврозоната законопроекта. Депутатите имат разполагаем още пет пленарни съвещания – към този момент в програмата на идните три за тази седмица няма планувано гласоподаване на второ четене на нито един от въпросните планове.

Другият значим аршин, който не изпълняваме, е във връзка с инфлацията. Тя към момента е по-висока от критериите за валутния съюз, само че България ще търси изключение от Европейската комисия и страните членки на еврозоната.

Министърът посочи, че през февруари на съвещание на финансовите министри на еврозоната ще се дават всички данни по готовността на влизането на България в еврозоната. От направените заключения държавното управление ще реши дали въобще да желае ексклузивен конвергентен отчет, въз основата на който страната може да бъде призната във валутния съюз.

За задачата държавното управление се приготвя да показа и план на бюджет за 2023 година, както и средносрочна рамка за интервала 2024 – 2026 година

защото това би трябвало да бъде показано и в Брюксел през април-май месец “.

При догадка на избори на 2 април обаче остава неразбираемо дали сходен план може въобще да бъде гласуван в Народното събрание.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРосица Велкова България и еврото въвеждане на еврото в България План за еврото прекосяване към еврото прекосяване на България към еврото приемане на еврото ПоследниНай-четениБюджет и финанси 28 Национална агенция за приходите и КЗП ще наблюдават за далавера при приемането на еврото Бюджет и финансиОбновена 108 Кабинетът отпуска 73 млн. лева за по-евтин превоз за пенсионери и възпитаници Енергетика 200 България желае финансиране от Европейски Съюз, с цел да внася повече азерски газ Образование 140 Плащат ли университети тока си с парите за нарастване на заплатите? Имоти 24485 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Любопитно 21447 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Компании 6662 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард To:know 5736 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиОбновена Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР