България и еврото Бюджет и финансиКабинетът ще е готов със

...
България и еврото Бюджет и финансиКабинетът ще е готов със
Коментари Харесай

Еврото е шанс за повече инвестиции в България и свиване на сивата икономика

България и еврото Бюджет и финансиКабинетът ще е подготвен със Закона за еврото до края на годинатаБюджет и финансиБългария се приготвя да сече лични евромонети
Въвеждането на еврото в България би имало единствено позитиви за българската стопанска система, а „ кохортата “, която е срещу присъединението на страната към еврозоната, няма никакви стопански и научно обосновани причини. Около това изказване се сплотиха лекторите на форума „ България в Еврозоната – преимущества и благоприятни условия “ – банкери, някогашни и сегашни министри и хора от бизнеса.

Очакванията са промяната на националната валута от лев на евро да докара до доста повече задгранични вложения в страната, защото разноските на интернационалните компании ще бъдат по-малко. С верните политики и структурни промени България може да дръпне напред с изпреварваща скорост.

След като влезем в еврозоната, ще продължим да забогатяваме и в случай че следваме верните политики след години ще бъдем по-богати от някои от най-старите членки “, съобщи някогашният стопански министър Николай Василев.

Според гуверньора на централната банка Димитър Радев процесът по присъединение към еврозоната ще форсира нужните инфраструктурни промени, което е и причина за „ дълготраен изпреварващ стопански напредък “, което е и тайната на конвергенцията и увеличението на приходите в България.

Приемането на еврото не ни прави по-богати автоматизирано, само че ни дава късмет да станем такива “, разяснява министър председателят на България в интервала 2013 – 2014 година Пламен Орешарски.

Влизането на България в еврозоната ще докара и до повишение на кредитния рейтинг на страната, а оттова ще се намалят и разноските за финансиране на страната, бизнеса и физическите лица, изясни вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов.

Неговото мнение бе подкрепено и от шеф на Европейския департамент в Международния валутен фонд Алфред Камер, който посочи, че от страна на България се изисква още спомагателна работа от политиците. Крайният резултат обаче ще направи обществените институции по-силни и ще сложи България на масата, на която Европейската централна банка (ЕЦБ) взема решение всички финансови въпроси.

Да стартираме да участваме в правенето на парична политика – да си върнем паричната политика “, пък бе апелът на някогашния финансов министър Владислав Горанов, който вкара България във валутнообменния механизъм ERM-2, Владислав Горанов.

По негови думи с помощта на здравословния напън извън даже и при политическа рецесия България може да напредва в посоката към приемането на еврото.

Въпреки скептицизма на някои сътрудници, с усърдна работа можем да вървим напред. Влизането в ERM-2 е същинското предизвикателство, а влизането в еврозоната е условност, стига да не спрем да си пишем домашното и да водим политика, която се чака от нас “, разяснява някогашният финансов министър.

Той реферира към огромните разноски от последната година, направени с самодейността на разнообразни политически партии.

Темата разяснява и финансистът Любомир Дацов, съгласно който, в случай че Народното събрание „ устои “ на напъните за повдигане на пенсии и заплати в този момент, България ще успее да отговори на критерия за недостиг под 3% през април, когато евентуално ще се гледа изпълняването на критериите.

Ако бъдат осъществени всички благоприятни условия за разноски, бюджетът ще бъде претрупан с спомагателни разноски за 6 милиарда лева “, уточни Дацов.

Според Горанов това може да се окаже основен миг в процеса на присъединение към еврозоната, имайки поради, че „ това, за което ни хвалят, стартира да се пропуква “.

„ Вицепрезидентът на Нидерландската централна банка загатна дълготрайния трак рекърд на България във връзка с фискалната дисциплинираност. Започвам да се тормозя, че това към този момент не е по този начин. И тук е ролята на някогашните финансови министри и на всички, които носят политическа отговорност “, добави Горанов.
Сивият бранш
Според огромния бизнес в България въвеждането на еврото в страната е и късмет да се свие сивата стопанска система и с излизането ѝ на ярко, да способства към обществените финанси и намаляването на бюджетния недостиг.

Единствено сивият бизнес не би желал да взе участие и тук е ролята на страната да си свърши работата, с цел да подкрепи обществените финанси “, безапелационен бе изпълнителният шеф на КРИБ Евгений Иванов.

Пpeдceдaтeлят нa Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa камара Николай Вълканов добави, че сивият бранш в България е към 40 милиарда лева Той акцентира, че минната промишленост към този момент е направила подготовката за еврозоната и се разплаща с контрагентите си в евро.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБългария и еврото въвеждане на еврото в България План за еврото прекосяване към еврото прекосяване на България към еврото приемане на еврото ПоследниНай-четениБюджет и финанси 32 Еврото е късмет за повече вложения в България и стесняване на сивата стопанска система Политика 48 Все повече танкери се натрупат пред Босфора Бюджет и финанси 412 Кабинетът ще е подготвен със Закона за еврото до края на годината Енергетика 336 НЕК обезпечи средства за целия ремонт на ПАВЕЦ „ Белмекен “ Крипто 13543 Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн Бюджет и финанси 7282 Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход Компании 7022 Nexo напуща Съединените щати Бюджет и финанси 5706 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Всички новини14:55 Политика 32 Все повече танкери се натрупат пред БосфораОще от Бюджет и финансиВиж всичкиКабинетът ще е подготвен със Закона за еврото до края на годинатаСАЩ се насочват към плитка криза
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР