България и еврото Бюджет и финансиБългария се подготвя да сече

...
България и еврото Бюджет и финансиБългария се подготвя да сече
Коментари Харесай

Кабинетът ще е готов със Закона за еврото до края на годината

България и еврото Бюджет и финансиБългария се приготвя да сече лични евромонетиБюджет и финансиБанките в България чакат политиците за еврозоната
Служебното държавно управление ще бъде готово до края на годината с квалифицираният от него план на Закон за въвеждане на еврото в България. Това заяви финансовият министър Росица Велкова по време на форума „ България в Еврозоната – преимущества и благоприятни условия “, проведен от Dir.bg и КРИБ. По нейни думи това е измежду „ основните документи “, подготвяни от кабинета от встъпването му в служба през септември.

Законът има за цел да регламентира публичните връзки, свързани с приемането на еврото като публична валута в страната. С него ще се фиксира курсът на превалутиране, по какъв начин ще се изведе лв. от обращение, какъв ще е методът и срокът за подмяна на парите в брой, разпоредбите за превалутиране на цени, заплати, обществени помощи, ограниченията за отбрана на потребителите, наказания и други.

Темата заема все по-голямо място в живота в страната “, разяснява Велкова.

Приемането на така наречен Закон за еврото е процедура, която стартира с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. На процедура законът ще обхване точките, изписани и в плана на Плана за приемане на еврото.

Министърът уточни, че други законодателни промени, още веднъж свързани със промяната на валутата, към този момент са готови и са импортирани в Народното събрание. Пример за това са препоръчаните промени в Закона за Българска народна банка и Търговския закон. Всички те са част и от Плана за приемане на еврото в България, който бе признат по-рано тази година.

Финансовото ведомство работи старателно и по информационна тактика и осведомителна акция за обществото по тематиката за еврото. Това е едни от другите съществени планове на министерството, като работата по нея скоро би трябвало да завърши. Това ще разреши през идната година да започват и по този начин чаканите от бизнеса осведомителни и информационни акции за въвеждане на еврото в България.

Припомняме, че единствено ден по-рано на своя конференция огромният бизнес моли към държавното управление скоро да стартира сходна акция и да отдели бюджет за нея.

Днес министърът уточни още, че сега се прави разбор на пуснатата предишния месец анкета към дребните и междинни предприятия за възможните им усложнения и нови разноски при промяна на валутата. Резултатите от него се чакат до края на месеца.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБългария и еврото въвеждане на еврото в България прекосяване към еврото План за еврото прекосяване на България към еврото приемане на еврото служебно държавно управление Росица Велкова ПоследниНай-четениБюджет и финанси 68 Кабинетът ще е подготвен със Закона за еврото до края на годината Енергетика 148 НЕК обезпечи средства за целия ремонт на ПАВЕЦ „ Белмекен “ Компании 2435 Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси Бюджет и финанси 236 Съединени американски щати се насочват към плитка криза Крипто 13477 Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн Бюджет и финанси 7274 Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход Компании 7020 Nexo напуща Съединените щати Бюджет и финанси 5686 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР