България готви военна помощ за Украйна в замяна на въоръжение

...
България готви военна помощ за Украйна в замяна на въоръжение
Коментари Харесай

България готви военна помощ за Украйна в замяна на въоръжение от съюзниците

България готви военна помощ за Украйна в подмяна на въоръжение от съдружниците. Това се разисква на равнище държавно управление, стана ясно след съвещание на парламентарните комисии по външна политика и защита. Депутатите от комисиите поддържаха с допълнения предлагането на Министерски съвет за оказване на военна помощ на Украйна.

Председателят на отбранителната комисия Христо Гаджев сподели, че към пленарната зала решението на държавното управление отива с допълнение, че военната помощ не е еднократен акт. А сделката за замяната на въоръжение към този момент била обсъждана от държавното управление.  " Това е първата крачка, има опция към този момент оттук насетне да продължим да подкрепяме, както вършат в множеството страни от Европейския съюз - когато дават нещо, да получават заместващи качества. Това е образецът на Словакия ".

Словакия изпрати в Украйна комплексите си С-300 в подмяна на разполагане на " Пейтриът` ". В България обаче и президентът, и служебният министър на защитата обясняваха, че заместването не е в интерес на отбранителните качества.

Според Христо Гаджев решението зависи от постоянен кабинет. На закрито съвещание в зала в петък депутатите ще гледат решението за изпращането на военна помощ.

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов изясни: " Въоръжението е такова, че е в топ 3 от целите на украинската войска и страна. Въоръжението, което ще бъде показано на Украйна, е в сходство с моя закостенял метод, който разгласих ".

Освен предлагането на Министерският съвет, решението на депутатите от комисията е да стартира замяна на муниции и въоръжение, което е с изтичаща валидност, оповестява БНР. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР