България Гешев за Арабаджиеви и злоупотребите с еврофондове Вето Арабаджиев

...
България Гешев за Арабаджиеви и злоупотребите с еврофондове Вето Арабаджиев
Коментари Харесай

Гешев за Арабаджиеви и злоупотребите с еврофондове

България Гешев за Арабаджиеви и злоупотребите с еврофондове Вето Арабаджиев ще бъде върнат у нас в събота. 8 лица са упрекнати за незаконно съдружие за злоупотреби с еврофондове  Надежда Неменски 3 май 2019, 17:15
бвиненият в незаконна група за данъчни закононарушения и пране на пари Ветко Арабаджиев ще бъде върнат на следващия ден под ескорт от Испания. „ Няма да се бавим, имаме интерес да представим оптимално бързо обвинения пред съда, с цел да реши дали да бъде арестуван под стража “, съобщи на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев, съобщи организация БГНЕС.

За брачната половинка на Ветко – не са завършили съответните процедури в Испания. „ Шансът да приключат, по метода, по който устройват обвинената, т.е. Арабаджиева да остане в Испания е най-малък поради европейското законодателство “, счита Гешев.

На въпрос

за какво са разграничени семейство Арабаджиеви ,

Гешев изясни, че при Ветко е завършило по-бързо производството. Съответният съд в Испания е изискал спомагателна информация за Маринела. „ Това е формалната причина. Неофициалната – заели са сериозна адвокатска отбрана и вършат всичко допустимо очевидно да се забави екстрадицията. Шансът да се случи е най-малък “, предвижда заместник-главният прокурор.

След като бъде екстрадиран в България Ветко Арабаджиев ще бъде с обновени обвинявания. Гешев разкри, че семейство Арабаджиеви имат и втора издадена европейска заповед за арест с още обвинявания.

Семейство Арабаджиеви бяха арестувани през март в Испания. Съдът запорира тяхното имущество. Съдебни заповеди за запор са издадени за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в разнообразни трезори, дялове в 7 търговски сдружения, парцели в Пловдив, София и с. Свежен.

В формалните регистри Ветко Арабаджиев не попада като притежател на неподвижен парцел, както и на моторно транспортно средство. Като физическо лице Маринела Арабаджиева също не има автомобил.

По мотив задържането на съпрузите основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че през септември прокуратурата е работила по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Той увери, че са подхванати всички нужни дейности по реда за интернационалната правна помощ за определяне на местонахождението на Арабаджиеви.

Междувременно зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че

8 лица са упрекнати за незаконно съдружие за злоупотреби с еврофондове .

Фирмите на въпросните хора са свързани с бизнес империята „ Карнобат “. Те кандидатствали за финансиране в интервала 2015-2018 година „ Ще изнеса информация за следствие, следено от Специализираната прокуратура, като избрани дейности се направиха главно през вчерашния ден. Бяхме подкрепени и от ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Предметът на следствие по досъдебното произвеждане е незаконно съдружие, чиято съществена „ комерсиална активност “ е злоупотреби с фондове на Европейски Съюз “, съобщи Гешев.

Той разясни, че става въпрос за стратегии, касаещи развиването на селските региони и преработка на лозята. „ Става въпрос за друго досъдебно произвеждане от до момента водено, по което един от обвинените беше Миню Стайков. Става въпрос и за разнообразни стратегии от „ Млад фермер “, изясни Гешев. Той посочи, че за двете стратегии са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредник е Държавна фирма „ Земеделие “.

„ По програмата за селските региони са поискани и утвърдени от Държавна фирма „ Земеделие “ за заплащане 11,5 млн. лева, като в следствие от дейностите на прокуратурата, въпреки и много мъчно, тези пари не са платени досега. По втората стратегия – преработка на лозя, са поискани над 7 млн. лева, а са получени малко над 5 млн. лева Като отново поради дейната ни връзка с Държавна фирма „ Земеделие “, не са платени 2 млн. лева “, изясни заместник-главният прокурор.
 Миню Стайков
„ Фирмите, които са кандидатствали по двете стратегии официално не са били свързани с действителните притежатели. Но всичките притежатели на тези търговски сдружения са

родственици, чиновници, деца на чиновници, свързани с бизнес империята „ Карнобат “ ,

по този начин да я назовем. Като действителните пълномощници – т.е. хора, които могат да правят действителни дейности, са родственици на притежателите на тази бизнес империя или доближени лица “, изясни още Гешев.

Той добави, че петима от обвинените са арестувани за 72 часа. „ Шестият е Миню Стайков. Другите двама сега са отвън страната. Доколкото ми е известно, едното лице е дама, която има избрани полицейски проблеми и се намира в Турция. Другият се намира в страна от Европейски Съюз. Ще предприемем всички вероятни процедури да бъдат призовани. Както виждате, прибираме обвинени от целия свят, имаме цялостно подпомагане от нашите европейски сътрудници. Нямам подозрение, че това щеше да се случи и с Цветан Василев, в случай че се намираше в страна от Европейски Съюз “, съобщи той.

Гешев уточни, че обект на тези каузи са и самите чиновници в Държавна фирма „ Земеделие “, взели участие в тези процедури. „ Дали са съдействали, дали е имало „ чадър “ е обект на инспекция и при положение на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от Държавна фирма „ Земеделие “, сподели още зам.-главният прокурор.

И държавни чиновници ще бъдат упрекнати, в случай че се откри, че са осъществили закононарушения по програмата за къщи за посетители ,

сподели още Гешев. „ Няма спънка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни чиновници, в случай че се откри, че са осъществили закононарушения по програмата за къщи за посетители – без значение от техния сан дали са някогашни или сегашни “, съобщи Гешев.

Във връзка с инспекциите на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Гешев посочи, че той е бил началник на Държавна фирма „ Земеделие “ в интервала 2014 – 2018 година „ Ще бъде тествано дали е сбъднат нужният надзор, тъй като той е принципал “, изясни зам.- основният прокурор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР