България е взела решение ТЕЦ-овете да работят до 2038 г.

...
България е взела решение ТЕЦ-овете да работят до 2038 г.
Коментари Харесай

Богомил Манчев: Базовите мощности няма как да бъдат заместени

България е взела решение ТЕЦ-овете да работят до 2038 година Не е казусът какъв брой време ще работят те, а дали ще устоят стопански. Това сподели ръководителят на Български атомен конгрес Богомил Манчев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Като член на Европейски Съюз България е подписала всички задължения по Зелената договорка и от 2025 година излъчванията за въглероден диоксид ще бъдат 100 евро за звук. „ Ние от един мегаватчас електрическа енергия, създадена от „ Марица изток ", получаваме 1,3 тона въглероден диоксид. Т.е. единствено емисията ще бъде 130 евро за мегаватчас, плюс към 60 евро директни разноски - общо 190 евро. Цената на борсата през днешния ден цената е 70-80 евро. 2032 година емисията ще стане 150 евро, а ние желаеме да горим до 2038 година Никой не ти не разрешава да гориш - плащай си ", изясни Манчев.

Догодина завършва договорът на „ Марица изток " 3 за преференциално заплащане на излъчванията, а на „ Марица изток " 1 - през 2026 година, уточни още специалистът. „ След това не е ясно какво става. А „ Марица изток " 2 като базова централа би трябвало да работи и да натрупа големи загуби, които би трябвало да се покриват от БЕХ, респективно от страната. Това нещо се знае от 20 години, само че не се споделя ", изясни още той.

Според него ТЕЦ-овете няма да затворят, тъй като тези базови мощности няма по какъв начин да бъдат заместени, само че крайните потребителите ще заплащат безценен ток. „ Цената за жителите би трябвало в границите на 7-10 години да се усили три пъти, не 30%. Но защото енергетиката в последните 25-30 години се употребява като обществен инструмент, с цел да не падне този или оня политически водач, не актуализираме цените на силата и затова ни се случват всички тези проблеми ", уточни Богомил Манчев.

ВЕИ мощностите не могат да компенсират по никакъв метод базовите мощности. Инвестициите са прекомерно високи, а възвращаемостта - прекомерно дълготрайна, уточни той. „ Всички слънчеви паркове създават дейна сила и по този метод ние губим опцията да управляваме системата. При нас има безпорядък в планирането и допускането на вложение на слънчеви паркове и акумулатори. В ПВУ има заложени над 40 000 мегавата за слънчеви паркове. Нашата мрежа за високо напрежение може да придвижи 12 000 мегавата. Хаосът мъчно се контролира, само че можеш да го спреш и по-късно да започнеш да регулираш ", изясни Манчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР