България е в топ 50 на най-иновативните държави в света.

...
България е в топ 50 на най-иновативните държави в света.
Коментари Харесай

България е на 41 място сред най-иновативните държави в света

България е в топ 50 на най-иновативните страни в света. Страната ни заема 41 позиция съгласно ранглиста на Блумбърг за 2018 година Това акцентира заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев на откриването на конференцията " Интелигентна специализация и софтуерен трансфер като иновационни мотори за районен напредък ", проведена взаимно от Joint Research Center и Министерството на стопанската система. Събитието е в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

 Дончев: Не се чака фрапантна смяна в европарите към България
Дончев: Не се чака фрапантна смяна в европарите към България

Вноската на България може да стане по-голяма, призна Горанов

Манолев съобщи, че дялът на вложенията в България пораства стабилно в браншове с висока прибавен стойност . Това се потвърждавало и от данните на Българската организация за вложения. Данните сочели, че през 2016 и 2017 година към 50% от всички издадени документи за вложения са в областта на високотехнологични производства и услуги. По думите на зам.-министъра актуалната 2018 година стартира още по-добре като 60% от към този момент издадените документи са в такива браншове.

" Страната ни има с какво да способства в процеса на дигитализиране на стопанската система на Европейския съюз ", безапелационен е Манолев. Той напомни и че България се подрежда на четвъртата позиция по иновационна динамичност в класацията на Иновационния съюз от 2017 година, което показвало " съществуването на интензивни процеси в иновационната политика на нашата страна ".

 България е четвърта в Европейски Съюз по иновационна динамичност
България е четвърта в Европейски Съюз по иновационна динамичност

Почти една трета от предприятията в страната се правят оценка като новаторски, а 17% от тях са осъществили софтуерни нововъведения

Манолев желае заеми за постигнатите стопански резултати на България на национално равнище, само че трябвало и да задълбочим партньорството в границите на Европейския съюз. " Европейски Съюз постоянно е бил измежду водачите в процеса по внедряване на нововъведения, само че през днешния ден редица страни отделят голям запас за поощряване на изследванията и развойната активност, и ние би трябвало да създадем всичко по силите си да не изоставаме от тези процеси ", добави икономистът.

Манолев разяснява, че точно поради това Генерална дирекция " Съвместен проучвателен център " към Европейската комисия , взаимно с Българското председателство, ще показа като европейски приоритет платформа за разискване и ангажиране с нововъведения, основани на място.

Платформата ще бъде с акцент върху Югоизточна Европа и Западните Балкани и ще дава опция за градивен разговор сред институциите и бизнеса. Политици, учени, представители на бизнеса, районните управляващи и университетите ще се включат в спор за положителни практики, които да насърчат заинтригуваните страни да се възползват от капацитета на специализацията.

" Крайната цел е да се даде опция на всички райони на Европа да се възползват от интелигентната специализация , с цел да осъществят изцяло своя капацитет за софтуерна смяна ", добави Манолев.

На събитието присъстваше българският еврокомисар с сектор цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура Йорданка Фандъкова и други.

 Караниколов: Животът няма да нарастне, като приемем еврото
Караниколов: Животът няма да нарастне, като приемем еврото

Министърът регистрира рекордно ниска безработица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР