България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за

...
България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за
Коментари Харесай

България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за 2017 г.

България е третата страна в Европейски Съюз с най-нисък дълг за 2017 година
България е трета, след Естония и Люксембург, с най-нисък дълг в Европейския съюз през 2017 година Това регистрира Докладът по осъществяването на държавния бюджет на България за миналата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Докладът бе показан на вниманието на депутатите от парламентарната комисия по обществената и демографската политика, които се срещнаха още с активността на фонда за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система и положението на държавния дълг за регистрирания интервал.

„ Фискалното показване на България през последните години е в унисон с провежданата фискална политика от болшинството държавни-членки на Европейски Съюз. Статистическите данни за недостига и дълга на страни от Европейски Съюз, оповестени от Евростат, демонстрират поредно усъвършенстване в бюджетното салдо и понижение размера на дълга на бранш „ държавно ръководство “ в множеството държави-членки през последните няколко години. Голяма част от страните в Европейски Съюз регистрират бюджетни остатъци, към тях се причислява и България. По-конкретно, за 2017 година 12 държави-членки регистрират остатък, а други 13 регистрират недостиг. Словения регистрира уравновесено бюджетно салдо, а единствено две страни – Испания и Португалия регистрират недостиг, по-висок или еднакъв на референтната стойност от 3% от Брутният вътрешен продукт “, изясни Светла Костова, шеф на Дирекция „ Държавно богатство “ в Министерство на финансите.

От отчета стана ясно, че усреднената стойност на недостига за страните от Европейски Съюз за 2017 година се равнява на 1% от Брутния вътрешен артикул (БВП), което е усъвършенстване по отношение на 2016 година В страните от Еврозоната пък цената е 0,6%.

По отношение дълга Светла Костова уточни, че 15 от страните надвишават референтната стойност на дълга от 60% от Брутният вътрешен продукт, само че за Европейски Съюз дългът се свива приблизително с 1,5% на годишна база. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР